‘Men wil toch niet gaarne een masker dragen’: Brieven van Henry Dosker aan Herman Bavinck, 1873-1921

George Harinck (Editor), Wouter Kroese (Editor)

Research output: Book / ReportBook editingAcademic

Abstract

Herman Bavinck (1854-1921) en Henry Dosker (1855-1926) waren vrienden sinds hun schooltijd op het gymnasium te Zwolle. Omdat Dosker in 1873 op achttienjarige leeftijd emigreerde naar de Verenigde Staten, werd de vriendschap hoofdzakelijk per brief onderhouden. In dit boek wordt een dertigtal brieven van Dosker aan Bavinck gepubliceerd. Ze belichten hun beider carrière, van student
naar predikant en hoogleraar theologie in Amerika dan wel Nederland, maar ook hun liefdes en huwelijken, de komst van kinderen en het sterven van geliefden. Dankzij Doskers openhartigheid (‘Men wil toch niet gaarne een masker dragen’) komen in de brieven hun onderlinge verhouding, het emigrantenbestaan en de ontwikkelingen in kerk en theologie in Nederland en Amerika op levendige
wijze aan de orde. Via de brieven van Bavincks oudste vriend valt bovendien nieuw licht op het leven van deze befaamde Nederlandse wetenschapper.
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherHistorisch Documentatiecentrum
Number of pages152
Publication statusPublished - 2018

Publication series

NameDonum Reeks
Volume17

Bibliographical note

Bezorgd en toegelicht door George Harinck en Wouter Kroese

Cite this

Harinck, G., & Kroese, W. (Eds.) (2018). ‘Men wil toch niet gaarne een masker dragen’: Brieven van Henry Dosker aan Herman Bavinck, 1873-1921. (Donum Reeks; Vol. 17). Amsterdam: Historisch Documentatiecentrum.
Harinck, George (Editor) ; Kroese, Wouter (Editor). / ‘Men wil toch niet gaarne een masker dragen’ : Brieven van Henry Dosker aan Herman Bavinck, 1873-1921. Amsterdam : Historisch Documentatiecentrum, 2018. 152 p. (Donum Reeks).
@book{faa19cacad5542728f1c72547335081a,
title = "‘Men wil toch niet gaarne een masker dragen’: Brieven van Henry Dosker aan Herman Bavinck, 1873-1921",
abstract = "Herman Bavinck (1854-1921) en Henry Dosker (1855-1926) waren vrienden sinds hun schooltijd op het gymnasium te Zwolle. Omdat Dosker in 1873 op achttienjarige leeftijd emigreerde naar de Verenigde Staten, werd de vriendschap hoofdzakelijk per brief onderhouden. In dit boek wordt een dertigtal brieven van Dosker aan Bavinck gepubliceerd. Ze belichten hun beider carri{\`e}re, van student naar predikant en hoogleraar theologie in Amerika dan wel Nederland, maar ook hun liefdes en huwelijken, de komst van kinderen en het sterven van geliefden. Dankzij Doskers openhartigheid (‘Men wil toch niet gaarne een masker dragen’) komen in de brieven hun onderlinge verhouding, het emigrantenbestaan en de ontwikkelingen in kerk en theologie in Nederland en Amerika op levendige wijze aan de orde. Via de brieven van Bavincks oudste vriend valt bovendien nieuw licht op het leven van deze befaamde Nederlandse wetenschapper.",
editor = "George Harinck and Wouter Kroese",
note = "Bezorgd en toegelicht door George Harinck en Wouter Kroese",
year = "2018",
language = "Dutch",
series = "Donum Reeks",
publisher = "Historisch Documentatiecentrum",

}

Harinck, G & Kroese, W (eds) 2018, ‘Men wil toch niet gaarne een masker dragen’: Brieven van Henry Dosker aan Herman Bavinck, 1873-1921. Donum Reeks, vol. 17, Historisch Documentatiecentrum, Amsterdam.

‘Men wil toch niet gaarne een masker dragen’ : Brieven van Henry Dosker aan Herman Bavinck, 1873-1921. / Harinck, George (Editor); Kroese, Wouter (Editor).

Amsterdam : Historisch Documentatiecentrum, 2018. 152 p. (Donum Reeks; Vol. 17).

Research output: Book / ReportBook editingAcademic

TY - BOOK

T1 - ‘Men wil toch niet gaarne een masker dragen’

T2 - Brieven van Henry Dosker aan Herman Bavinck, 1873-1921

A2 - Harinck, George

A2 - Kroese, Wouter

N1 - Bezorgd en toegelicht door George Harinck en Wouter Kroese

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Herman Bavinck (1854-1921) en Henry Dosker (1855-1926) waren vrienden sinds hun schooltijd op het gymnasium te Zwolle. Omdat Dosker in 1873 op achttienjarige leeftijd emigreerde naar de Verenigde Staten, werd de vriendschap hoofdzakelijk per brief onderhouden. In dit boek wordt een dertigtal brieven van Dosker aan Bavinck gepubliceerd. Ze belichten hun beider carrière, van student naar predikant en hoogleraar theologie in Amerika dan wel Nederland, maar ook hun liefdes en huwelijken, de komst van kinderen en het sterven van geliefden. Dankzij Doskers openhartigheid (‘Men wil toch niet gaarne een masker dragen’) komen in de brieven hun onderlinge verhouding, het emigrantenbestaan en de ontwikkelingen in kerk en theologie in Nederland en Amerika op levendige wijze aan de orde. Via de brieven van Bavincks oudste vriend valt bovendien nieuw licht op het leven van deze befaamde Nederlandse wetenschapper.

AB - Herman Bavinck (1854-1921) en Henry Dosker (1855-1926) waren vrienden sinds hun schooltijd op het gymnasium te Zwolle. Omdat Dosker in 1873 op achttienjarige leeftijd emigreerde naar de Verenigde Staten, werd de vriendschap hoofdzakelijk per brief onderhouden. In dit boek wordt een dertigtal brieven van Dosker aan Bavinck gepubliceerd. Ze belichten hun beider carrière, van student naar predikant en hoogleraar theologie in Amerika dan wel Nederland, maar ook hun liefdes en huwelijken, de komst van kinderen en het sterven van geliefden. Dankzij Doskers openhartigheid (‘Men wil toch niet gaarne een masker dragen’) komen in de brieven hun onderlinge verhouding, het emigrantenbestaan en de ontwikkelingen in kerk en theologie in Nederland en Amerika op levendige wijze aan de orde. Via de brieven van Bavincks oudste vriend valt bovendien nieuw licht op het leven van deze befaamde Nederlandse wetenschapper.

M3 - Book editing

T3 - Donum Reeks

BT - ‘Men wil toch niet gaarne een masker dragen’

PB - Historisch Documentatiecentrum

CY - Amsterdam

ER -

Harinck G, (ed.), Kroese W, (ed.). ‘Men wil toch niet gaarne een masker dragen’: Brieven van Henry Dosker aan Herman Bavinck, 1873-1921. Amsterdam: Historisch Documentatiecentrum, 2018. 152 p. (Donum Reeks).