Motiveringen van de Rechtbank Utrecht: Een onderzoek naar de tekstkenmerken en publieken van rechterlijke motiveringen

Philip Langbroek, Mandy van der Velde, Tina van der Linden - Smith, Réal van Schie

Research output: Book / ReportBookAcademicpeer-review

Abstract

Een eerste functie van motiveringen van rechterlijke uitspraken is om de beslissing van de rechter te legitimeren. In Netherland ervaren rechters en gerechten een kloof tussen de rechtspraak en het algmeen publiek. Leken lijken weinig te begrijpen van het werk van de rechtspraak. Een belangrijke vraag is daarom: voor wie schrijven rechters hun uitspraken? Deze studie veronderstelt dat de verschillende beoogde publieken van uitspraken (partijen,advocaten, rechters, het algemeen publiek kan worden afgeleid van de karakteristrieken van motiveringsteksten: tekstt complexiteit, juridische intensiteit en morele overwegingen. Het doel van deze studie is om verschillen in tekstkenmerken te verklaren aan de hand van verschillen tussen rechtsgebieden en tussen zaakskenmerken. We hebben de kenmerken van 992 zaken van 2009-2010 van de (destijds) rechtbank Utrecht gecodeerd en geanalyseerd. De uitkomsten zijn dat conflictkenmerken van zaken en de wijze van d e afdoening van zaken veel belangrijkere voorspellers zijn van tekst kenmerken dan rechtsgebied (handel, bestuurs, straf, familie, kanton-civiel). Motiveringsteksten lijken vooral geschreven voor professionele juristen, terwijl vooral in zaken met mediabelangstelling morele overwegingen voorkomen. Daarmee lijkt dan het algemeen publiek te worden bediend. Deze resultaten worden ondersteund door 29 interviews met rechters en gerechtssecretarissen.
Original languageEnglish
PublisherMontaigne Centrum UU
Publication statusPublished - 2014

Fingerprint

George Frideric Handel
Utrecht
The Netherlands
Huns

Cite this

Langbroek, P., van der Velde, M., van der Linden - Smith, T., & van Schie, R. (2014). Motiveringen van de Rechtbank Utrecht: Een onderzoek naar de tekstkenmerken en publieken van rechterlijke motiveringen. Montaigne Centrum UU.
Langbroek, Philip ; van der Velde, Mandy ; van der Linden - Smith, Tina ; van Schie, Réal. / Motiveringen van de Rechtbank Utrecht : Een onderzoek naar de tekstkenmerken en publieken van rechterlijke motiveringen. Montaigne Centrum UU, 2014.
@book{db23cd5347cf4fde8fa986fdbd7e71c8,
title = "Motiveringen van de Rechtbank Utrecht: Een onderzoek naar de tekstkenmerken en publieken van rechterlijke motiveringen",
abstract = "Een eerste functie van motiveringen van rechterlijke uitspraken is om de beslissing van de rechter te legitimeren. In Netherland ervaren rechters en gerechten een kloof tussen de rechtspraak en het algmeen publiek. Leken lijken weinig te begrijpen van het werk van de rechtspraak. Een belangrijke vraag is daarom: voor wie schrijven rechters hun uitspraken? Deze studie veronderstelt dat de verschillende beoogde publieken van uitspraken (partijen,advocaten, rechters, het algemeen publiek kan worden afgeleid van de karakteristrieken van motiveringsteksten: tekstt complexiteit, juridische intensiteit en morele overwegingen. Het doel van deze studie is om verschillen in tekstkenmerken te verklaren aan de hand van verschillen tussen rechtsgebieden en tussen zaakskenmerken. We hebben de kenmerken van 992 zaken van 2009-2010 van de (destijds) rechtbank Utrecht gecodeerd en geanalyseerd. De uitkomsten zijn dat conflictkenmerken van zaken en de wijze van d e afdoening van zaken veel belangrijkere voorspellers zijn van tekst kenmerken dan rechtsgebied (handel, bestuurs, straf, familie, kanton-civiel). Motiveringsteksten lijken vooral geschreven voor professionele juristen, terwijl vooral in zaken met mediabelangstelling morele overwegingen voorkomen. Daarmee lijkt dan het algemeen publiek te worden bediend. Deze resultaten worden ondersteund door 29 interviews met rechters en gerechtssecretarissen.",
author = "Philip Langbroek and {van der Velde}, Mandy and {van der Linden - Smith}, Tina and {van Schie}, R{\'e}al",
year = "2014",
language = "English",
publisher = "Montaigne Centrum UU",

}

Langbroek, P, van der Velde, M, van der Linden - Smith, T & van Schie, R 2014, Motiveringen van de Rechtbank Utrecht: Een onderzoek naar de tekstkenmerken en publieken van rechterlijke motiveringen. Montaigne Centrum UU.

Motiveringen van de Rechtbank Utrecht : Een onderzoek naar de tekstkenmerken en publieken van rechterlijke motiveringen. / Langbroek, Philip; van der Velde, Mandy; van der Linden - Smith, Tina; van Schie, Réal.

Montaigne Centrum UU, 2014.

Research output: Book / ReportBookAcademicpeer-review

TY - BOOK

T1 - Motiveringen van de Rechtbank Utrecht

T2 - Een onderzoek naar de tekstkenmerken en publieken van rechterlijke motiveringen

AU - Langbroek, Philip

AU - van der Velde, Mandy

AU - van der Linden - Smith, Tina

AU - van Schie, Réal

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Een eerste functie van motiveringen van rechterlijke uitspraken is om de beslissing van de rechter te legitimeren. In Netherland ervaren rechters en gerechten een kloof tussen de rechtspraak en het algmeen publiek. Leken lijken weinig te begrijpen van het werk van de rechtspraak. Een belangrijke vraag is daarom: voor wie schrijven rechters hun uitspraken? Deze studie veronderstelt dat de verschillende beoogde publieken van uitspraken (partijen,advocaten, rechters, het algemeen publiek kan worden afgeleid van de karakteristrieken van motiveringsteksten: tekstt complexiteit, juridische intensiteit en morele overwegingen. Het doel van deze studie is om verschillen in tekstkenmerken te verklaren aan de hand van verschillen tussen rechtsgebieden en tussen zaakskenmerken. We hebben de kenmerken van 992 zaken van 2009-2010 van de (destijds) rechtbank Utrecht gecodeerd en geanalyseerd. De uitkomsten zijn dat conflictkenmerken van zaken en de wijze van d e afdoening van zaken veel belangrijkere voorspellers zijn van tekst kenmerken dan rechtsgebied (handel, bestuurs, straf, familie, kanton-civiel). Motiveringsteksten lijken vooral geschreven voor professionele juristen, terwijl vooral in zaken met mediabelangstelling morele overwegingen voorkomen. Daarmee lijkt dan het algemeen publiek te worden bediend. Deze resultaten worden ondersteund door 29 interviews met rechters en gerechtssecretarissen.

AB - Een eerste functie van motiveringen van rechterlijke uitspraken is om de beslissing van de rechter te legitimeren. In Netherland ervaren rechters en gerechten een kloof tussen de rechtspraak en het algmeen publiek. Leken lijken weinig te begrijpen van het werk van de rechtspraak. Een belangrijke vraag is daarom: voor wie schrijven rechters hun uitspraken? Deze studie veronderstelt dat de verschillende beoogde publieken van uitspraken (partijen,advocaten, rechters, het algemeen publiek kan worden afgeleid van de karakteristrieken van motiveringsteksten: tekstt complexiteit, juridische intensiteit en morele overwegingen. Het doel van deze studie is om verschillen in tekstkenmerken te verklaren aan de hand van verschillen tussen rechtsgebieden en tussen zaakskenmerken. We hebben de kenmerken van 992 zaken van 2009-2010 van de (destijds) rechtbank Utrecht gecodeerd en geanalyseerd. De uitkomsten zijn dat conflictkenmerken van zaken en de wijze van d e afdoening van zaken veel belangrijkere voorspellers zijn van tekst kenmerken dan rechtsgebied (handel, bestuurs, straf, familie, kanton-civiel). Motiveringsteksten lijken vooral geschreven voor professionele juristen, terwijl vooral in zaken met mediabelangstelling morele overwegingen voorkomen. Daarmee lijkt dan het algemeen publiek te worden bediend. Deze resultaten worden ondersteund door 29 interviews met rechters en gerechtssecretarissen.

M3 - Book

BT - Motiveringen van de Rechtbank Utrecht

PB - Montaigne Centrum UU

ER -

Langbroek P, van der Velde M, van der Linden - Smith T, van Schie R. Motiveringen van de Rechtbank Utrecht: Een onderzoek naar de tekstkenmerken en publieken van rechterlijke motiveringen. Montaigne Centrum UU, 2014.