Multidisciplinair afbouwen van vrijheidsbeperkingen

Translated title of the contribution: Multidisciplinary reduction of restrictive measures

Research output: Online publication or Non-textual formOnline publication or WebsiteAcademic

Abstract

Met de nieuwe Wet zorg en dwang moeten VG-organisaties hun werkwijze rond onvrijwillige zorg vernieuwen. “Mijn promotieonderzoek aan de VU Amsterdam past daar mooi in”, vertelt Baukje Schippers. “Tijdens mijn werk als orthopedagoog met mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag vonden we mooie oplossingen rond vrijheid en veiligheid. Ze kwamen tot stand in samenwerking met persoonlijk begeleiders, AVG en de manager zorg.” Die ervaring gebruikte zij met de methode Multidisciplinair Expertise Team (MDET) op 25 woningen. En met succes! Het aantal vrijheidsbeperkingen nam significant af.

Maar daarmee ben je er niet, want MDET moet ook worden toegepast in andere woningen. En dat gaat niet vanzelf. Orthopedagoog Esther Bisschops onderzoekt hoe dat bij ’s Heeren Loo is gegaan. Wat bleek? Er zijn drie belangrijke activiteiten bij een geslaagde implementatie:

Local consensus process: dit is overleg tussen de experts en het zorgteam, de persoonlijk begeleiders en gedragswetenschapper om tot een goed beeld te komen van de cliënt en zijn vrijheidsbeperkingen. En om overeenstemming te bereiken over een plan van afbouw met regelmatige evaluaties.
Patient-mediated intervention: hierbij staan de wensen en behoeften van de cliënt centraal. Zij bepalen de volgende stap in de afbouw van vrijheidsbeperkingen en de voortgang van de implementatie.
Educational outreach: dit bestond uit het delen van kennis over bijvoorbeeld autisme, hechting en de manier van rapporteren in de BOPZ module. En uit adviseren over behandelinterventies in de afbouw van vrijheidsbeperkingen.
Esther: “Deze kennis is waardevol bij de toekomstige implementatie van MDET bij VG-zorginstellingen, maar ook bij het implementeren van andere methoden rondom onvrijwillige zorg.”
Translated title of the contributionMultidisciplinary reduction of restrictive measures
Original languageDutch
Place of Publicationhttps://www.sheerenloo.nl/nieuws/kennis-brengen-en-halen-in-glasgow#multidisciplinair-afbouwen-van-vrijheidsbeperkingen
Media of outputOnline
Publication statusPublished - 8 Aug 2019

Keywords

  • vrijheidsbeperking
  • onvrijwillige zorg
  • implementatie
  • interventies

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Multidisciplinary reduction of restrictive measures'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this