Nederlandse religiegeschiedenis

J. van Eijnatten, F.A. van Lieburg

Research output: Book / ReportBookAcademicpeer-review

Abstract

Zo’n klein stukje grond, en zo verdeeld in godsdienstig opzicht. Daarmee is misschien wel in één zin het eigene van het Nederlandse religieuze verleden weergegeven. Al eeuwenlang vormt ons randgebied van het Europese continent een kruispunt van geloofstradities. Die hebben in telkens wisselende omstandigheden vele Nederlanders in hun doen en laten geïnspireerd. Maar ze hebben ook de cultuur en samenleving ingrijpend beïnvloed en soms – tot in onze tijd – de maatschappelijke verhoudingen op scherp gezet. In dit boek bieden Joris van Eijnatten en Fred van Lieburg voor het eerst een goed leesbaar en wetenschappelijk verantwoord overzicht van tweeduizend jaar Nederlandse religiegeschiedenis. De auteurs benadrukken de diversiteit van religie in haar historische context. Tegen de achtergrond van politieke, kerkelijke, sociale en intellectuele ontwikkelingen laten zij tal van voorstellingen, rituelen, groeperingen en leiders de revue passeren. Deze informatieve inleiding is onmisbaar voor ieder die zich wil oriënteren op de geschiedenis van een blijvend actueel verschijnsel. Joris van Eijnatten en Fred van Lieburg zijn directeur van ReLiC, het Centrum voor Nederlandse Religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Original languageDutch
Place of PublicationHilversum
PublisherVerloren
Number of pages400
ISBN (Print)9065507868, 9789065507860
Publication statusPublished - 2005

Cite this

van Eijnatten, J., & van Lieburg, F. A. (2005). Nederlandse religiegeschiedenis. Hilversum: Verloren.
van Eijnatten, J. ; van Lieburg, F.A. / Nederlandse religiegeschiedenis. Hilversum : Verloren, 2005. 400 p.
@book{7c673986fe9740d5b0afeb8e4c4c3593,
title = "Nederlandse religiegeschiedenis",
abstract = "Zo’n klein stukje grond, en zo verdeeld in godsdienstig opzicht. Daarmee is misschien wel in {\'e}{\'e}n zin het eigene van het Nederlandse religieuze verleden weergegeven. Al eeuwenlang vormt ons randgebied van het Europese continent een kruispunt van geloofstradities. Die hebben in telkens wisselende omstandigheden vele Nederlanders in hun doen en laten ge{\"i}nspireerd. Maar ze hebben ook de cultuur en samenleving ingrijpend be{\"i}nvloed en soms – tot in onze tijd – de maatschappelijke verhoudingen op scherp gezet. In dit boek bieden Joris van Eijnatten en Fred van Lieburg voor het eerst een goed leesbaar en wetenschappelijk verantwoord overzicht van tweeduizend jaar Nederlandse religiegeschiedenis. De auteurs benadrukken de diversiteit van religie in haar historische context. Tegen de achtergrond van politieke, kerkelijke, sociale en intellectuele ontwikkelingen laten zij tal van voorstellingen, rituelen, groeperingen en leiders de revue passeren. Deze informatieve inleiding is onmisbaar voor ieder die zich wil ori{\"e}nteren op de geschiedenis van een blijvend actueel verschijnsel. Joris van Eijnatten en Fred van Lieburg zijn directeur van ReLiC, het Centrum voor Nederlandse Religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.",
author = "{van Eijnatten}, J. and {van Lieburg}, F.A.",
year = "2005",
language = "Dutch",
isbn = "9065507868",
publisher = "Verloren",

}

van Eijnatten, J & van Lieburg, FA 2005, Nederlandse religiegeschiedenis. Verloren, Hilversum.

Nederlandse religiegeschiedenis. / van Eijnatten, J.; van Lieburg, F.A.

Hilversum : Verloren, 2005. 400 p.

Research output: Book / ReportBookAcademicpeer-review

TY - BOOK

T1 - Nederlandse religiegeschiedenis

AU - van Eijnatten, J.

AU - van Lieburg, F.A.

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Zo’n klein stukje grond, en zo verdeeld in godsdienstig opzicht. Daarmee is misschien wel in één zin het eigene van het Nederlandse religieuze verleden weergegeven. Al eeuwenlang vormt ons randgebied van het Europese continent een kruispunt van geloofstradities. Die hebben in telkens wisselende omstandigheden vele Nederlanders in hun doen en laten geïnspireerd. Maar ze hebben ook de cultuur en samenleving ingrijpend beïnvloed en soms – tot in onze tijd – de maatschappelijke verhoudingen op scherp gezet. In dit boek bieden Joris van Eijnatten en Fred van Lieburg voor het eerst een goed leesbaar en wetenschappelijk verantwoord overzicht van tweeduizend jaar Nederlandse religiegeschiedenis. De auteurs benadrukken de diversiteit van religie in haar historische context. Tegen de achtergrond van politieke, kerkelijke, sociale en intellectuele ontwikkelingen laten zij tal van voorstellingen, rituelen, groeperingen en leiders de revue passeren. Deze informatieve inleiding is onmisbaar voor ieder die zich wil oriënteren op de geschiedenis van een blijvend actueel verschijnsel. Joris van Eijnatten en Fred van Lieburg zijn directeur van ReLiC, het Centrum voor Nederlandse Religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

AB - Zo’n klein stukje grond, en zo verdeeld in godsdienstig opzicht. Daarmee is misschien wel in één zin het eigene van het Nederlandse religieuze verleden weergegeven. Al eeuwenlang vormt ons randgebied van het Europese continent een kruispunt van geloofstradities. Die hebben in telkens wisselende omstandigheden vele Nederlanders in hun doen en laten geïnspireerd. Maar ze hebben ook de cultuur en samenleving ingrijpend beïnvloed en soms – tot in onze tijd – de maatschappelijke verhoudingen op scherp gezet. In dit boek bieden Joris van Eijnatten en Fred van Lieburg voor het eerst een goed leesbaar en wetenschappelijk verantwoord overzicht van tweeduizend jaar Nederlandse religiegeschiedenis. De auteurs benadrukken de diversiteit van religie in haar historische context. Tegen de achtergrond van politieke, kerkelijke, sociale en intellectuele ontwikkelingen laten zij tal van voorstellingen, rituelen, groeperingen en leiders de revue passeren. Deze informatieve inleiding is onmisbaar voor ieder die zich wil oriënteren op de geschiedenis van een blijvend actueel verschijnsel. Joris van Eijnatten en Fred van Lieburg zijn directeur van ReLiC, het Centrum voor Nederlandse Religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

M3 - Book

SN - 9065507868

SN - 9789065507860

BT - Nederlandse religiegeschiedenis

PB - Verloren

CY - Hilversum

ER -

van Eijnatten J, van Lieburg FA. Nederlandse religiegeschiedenis. Hilversum: Verloren, 2005. 400 p.