No risk solidarity in the second pillar pension system

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingConference contributionProfessional

Abstract

Deze bijdrage schets de contouren van een vernieuwd pensioenstelsel voor de tweede pijler in Nederland. Hierbij is de verzekering van het langlevenrisico geïndividualiseerd en vindt de verzekering van het beleggingsrisico collectief plaats. In beide gevallen is er geen plaats voor risicosolidariteit omdat deze bij het langlevenrisico denivellerend werkt en er bij spreiding van het beleggingsrisico tussen generaties geen reden voor ex ante herverdeling tussen generaties is. Vanuit dat oogpunt is verplichtstelling ongewenst maar is er een publiek belang om de pensioenverzekering verplicht te maken.
Translated title of the contributionNo risk solidarity in the second pillar pension system
Original languageDutch
Title of host publicationPensioenen voor de toekomst
Place of PublicationHaarlem
PublisherKoninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
Number of pages3
Publication statusPublished - 18 Mar 2019
EventWim Drees Seminar (KHMW) - Den Haag
Duration: 14 Mar 201914 Mar 2019

Publication series

NameWim Drees Fonds symposia

Conference

ConferenceWim Drees Seminar (KHMW)
CityDen Haag
Period14/03/1914/03/19

Fingerprint

Pension system
Solidarity

Bibliographical note

Gesproken column

Cite this

den Butter, F. A. G. (2019). Geen risicosolidariteit in het pensioenstelsel. In Pensioenen voor de toekomst (Wim Drees Fonds symposia). Haarlem : Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.
den Butter, F.A.G. / Geen risicosolidariteit in het pensioenstelsel. Pensioenen voor de toekomst. Haarlem : Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, 2019. (Wim Drees Fonds symposia).
@inproceedings{581ecdf91999484297865a589016df99,
title = "Geen risicosolidariteit in het pensioenstelsel",
abstract = "Deze bijdrage schets de contouren van een vernieuwd pensioenstelsel voor de tweede pijler in Nederland. Hierbij is de verzekering van het langlevenrisico ge{\"i}ndividualiseerd en vindt de verzekering van het beleggingsrisico collectief plaats. In beide gevallen is er geen plaats voor risicosolidariteit omdat deze bij het langlevenrisico denivellerend werkt en er bij spreiding van het beleggingsrisico tussen generaties geen reden voor ex ante herverdeling tussen generaties is. Vanuit dat oogpunt is verplichtstelling ongewenst maar is er een publiek belang om de pensioenverzekering verplicht te maken.",
author = "{den Butter}, F.A.G.",
note = "Gesproken column",
year = "2019",
month = "3",
day = "18",
language = "Dutch",
series = "Wim Drees Fonds symposia",
publisher = "Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen",
booktitle = "Pensioenen voor de toekomst",

}

den Butter, FAG 2019, Geen risicosolidariteit in het pensioenstelsel. in Pensioenen voor de toekomst. Wim Drees Fonds symposia, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Haarlem , Wim Drees Seminar (KHMW), Den Haag, 14/03/19.

Geen risicosolidariteit in het pensioenstelsel. / den Butter, F.A.G.

Pensioenen voor de toekomst. Haarlem : Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, 2019. (Wim Drees Fonds symposia).

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingConference contributionProfessional

TY - GEN

T1 - Geen risicosolidariteit in het pensioenstelsel

AU - den Butter, F.A.G.

N1 - Gesproken column

PY - 2019/3/18

Y1 - 2019/3/18

N2 - Deze bijdrage schets de contouren van een vernieuwd pensioenstelsel voor de tweede pijler in Nederland. Hierbij is de verzekering van het langlevenrisico geïndividualiseerd en vindt de verzekering van het beleggingsrisico collectief plaats. In beide gevallen is er geen plaats voor risicosolidariteit omdat deze bij het langlevenrisico denivellerend werkt en er bij spreiding van het beleggingsrisico tussen generaties geen reden voor ex ante herverdeling tussen generaties is. Vanuit dat oogpunt is verplichtstelling ongewenst maar is er een publiek belang om de pensioenverzekering verplicht te maken.

AB - Deze bijdrage schets de contouren van een vernieuwd pensioenstelsel voor de tweede pijler in Nederland. Hierbij is de verzekering van het langlevenrisico geïndividualiseerd en vindt de verzekering van het beleggingsrisico collectief plaats. In beide gevallen is er geen plaats voor risicosolidariteit omdat deze bij het langlevenrisico denivellerend werkt en er bij spreiding van het beleggingsrisico tussen generaties geen reden voor ex ante herverdeling tussen generaties is. Vanuit dat oogpunt is verplichtstelling ongewenst maar is er een publiek belang om de pensioenverzekering verplicht te maken.

UR - https://www.khmw.nl/events/wim-drees-seminar/

M3 - Conference contribution

T3 - Wim Drees Fonds symposia

BT - Pensioenen voor de toekomst

PB - Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen

CY - Haarlem

ER -

den Butter FAG. Geen risicosolidariteit in het pensioenstelsel. In Pensioenen voor de toekomst. Haarlem : Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. 2019. (Wim Drees Fonds symposia).