‘Nooit meer eene nieuwe hiërarchie!’: De kerkrechtelijke nalatenschap van F.L. Rutgers

Research output: Book / ReportBook editingProfessional

Abstract

Deze bundel bevat toespraken gehouden op een symposium ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van F.L. Rutgers (1836-1917), hoogleraar kerkgeschiedenis en kerkrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Rutgers staat bekend als de schepper van het zogenaamde Doleantie-kerkrecht (tegenover het vanaf de zestiende eeuw ontwikkelde gereformeerde kerkrecht). In de loop van de twintigste eeuw is Rutgers’ structuur onderwerp van kerkelijk conflict geweest en soms aangepast. Maar nog steeds geldt zijn juridische structuur als een ijkpunt.

Acht auteurs besteden vanuit uiteenlopende kerkelijke tradities aandacht aan Rutgers en aan diens kerkrechtelijke erfenis. Zij overwegen de betekenis van zijn kerkrecht voor vandaag.
Original languageDutch
Place of PublicationAmersfoort
PublisherVuurbaak
Commissioning bodyArchief- en Documentatiecentrum van de Gereformeerde kerken in Nederland
Number of pages202
ISBN (Print)9789055605521
Publication statusPublished - 2018

Publication series

NameAD Chartasreeks
PublisherVuurbaak
Volume34

Keywords

  • kerkrecht
  • hierarchie
  • doleantiekerkrecht
  • f.l. rutgers
  • doleantie

Cite this

@book{c4dff9631b604be99d880ef2abb7dffb,
title = "‘Nooit meer eene nieuwe hi{\"e}rarchie!’: De kerkrechtelijke nalatenschap van F.L. Rutgers",
abstract = "Deze bundel bevat toespraken gehouden op een symposium ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van F.L. Rutgers (1836-1917), hoogleraar kerkgeschiedenis en kerkrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Rutgers staat bekend als de schepper van het zogenaamde Doleantie-kerkrecht (tegenover het vanaf de zestiende eeuw ontwikkelde gereformeerde kerkrecht). In de loop van de twintigste eeuw is Rutgers’ structuur onderwerp van kerkelijk conflict geweest en soms aangepast. Maar nog steeds geldt zijn juridische structuur als een ijkpunt.Acht auteurs besteden vanuit uiteenlopende kerkelijke tradities aandacht aan Rutgers en aan diens kerkrechtelijke erfenis. Zij overwegen de betekenis van zijn kerkrecht voor vandaag.",
keywords = "kerkrecht, hierarchie, doleantiekerkrecht, f.l. rutgers, doleantie",
editor = "George Harinck and {van den Broeke}, Leon",
year = "2018",
language = "Dutch",
isbn = "9789055605521",
series = "AD Chartasreeks",
publisher = "Vuurbaak",

}

‘Nooit meer eene nieuwe hiërarchie!’ : De kerkrechtelijke nalatenschap van F.L. Rutgers. / Harinck, George (Editor); van den Broeke, Leon (Editor).

Amersfoort : Vuurbaak, 2018. 202 p. (AD Chartasreeks; Vol. 34).

Research output: Book / ReportBook editingProfessional

TY - BOOK

T1 - ‘Nooit meer eene nieuwe hiërarchie!’

T2 - De kerkrechtelijke nalatenschap van F.L. Rutgers

A2 - Harinck, George

A2 - van den Broeke, Leon

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Deze bundel bevat toespraken gehouden op een symposium ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van F.L. Rutgers (1836-1917), hoogleraar kerkgeschiedenis en kerkrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Rutgers staat bekend als de schepper van het zogenaamde Doleantie-kerkrecht (tegenover het vanaf de zestiende eeuw ontwikkelde gereformeerde kerkrecht). In de loop van de twintigste eeuw is Rutgers’ structuur onderwerp van kerkelijk conflict geweest en soms aangepast. Maar nog steeds geldt zijn juridische structuur als een ijkpunt.Acht auteurs besteden vanuit uiteenlopende kerkelijke tradities aandacht aan Rutgers en aan diens kerkrechtelijke erfenis. Zij overwegen de betekenis van zijn kerkrecht voor vandaag.

AB - Deze bundel bevat toespraken gehouden op een symposium ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van F.L. Rutgers (1836-1917), hoogleraar kerkgeschiedenis en kerkrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Rutgers staat bekend als de schepper van het zogenaamde Doleantie-kerkrecht (tegenover het vanaf de zestiende eeuw ontwikkelde gereformeerde kerkrecht). In de loop van de twintigste eeuw is Rutgers’ structuur onderwerp van kerkelijk conflict geweest en soms aangepast. Maar nog steeds geldt zijn juridische structuur als een ijkpunt.Acht auteurs besteden vanuit uiteenlopende kerkelijke tradities aandacht aan Rutgers en aan diens kerkrechtelijke erfenis. Zij overwegen de betekenis van zijn kerkrecht voor vandaag.

KW - kerkrecht

KW - hierarchie

KW - doleantiekerkrecht

KW - f.l. rutgers

KW - doleantie

UR - https://www.vuurbaak.nl/product/nooit-meer-eene-nieuwe-hierarchie/

M3 - Book editing

SN - 9789055605521

T3 - AD Chartasreeks

BT - ‘Nooit meer eene nieuwe hiërarchie!’

PB - Vuurbaak

CY - Amersfoort

ER -