Normbeelden als alternatief voor politiecultuur: de integere, neutrale en loyale supercop

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

Abstract

In dit artikel wordt gepleit voor het gebruik van de notie normbeelden om daarmee meer recht te doen aan de weerbarstigheid van het politiewerk. De notie politiecultuur wordt bekritiseerd vanwege haar homogeniserende tendensen, monolithische connotaties en een stereotype en negatieve waardering van het politiewerk. Normbeelden vormen een analytische meerwaarde, omdat (1) de ideaalbeelden reeds zijn verbonden met het rechtstatelijke karakter van de politie, (2) de normbeelden voldoende analytisch flexibel zijn voor een situationele en relationele interpretatie van de culturele processen binnen de politieorganisatie, en (3) in de notie zit reeds het verzet van actoren tegen de normbeelden besloten. Het artikel illustreert deze theoretische meerwaarde door te focussen op de dominante normen van de ‘integere’, ‘neutrale’ en ‘loyale’ politieagent.
Original languageDutch
Pages (from-to)15-32
JournalTijdschrift voor veiligheid
Volume15
Issue number0203
DOIs
Publication statusPublished - 2016

Keywords

  • police culture
  • loyalty
  • neutrality
  • integrity
  • norm image

Cite this

@article{71f11376e31445aaa34446ec0b04c264,
title = "Normbeelden als alternatief voor politiecultuur: de integere, neutrale en loyale supercop",
abstract = "In dit artikel wordt gepleit voor het gebruik van de notie normbeelden om daarmee meer recht te doen aan de weerbarstigheid van het politiewerk. De notie politiecultuur wordt bekritiseerd vanwege haar homogeniserende tendensen, monolithische connotaties en een stereotype en negatieve waardering van het politiewerk. Normbeelden vormen een analytische meerwaarde, omdat (1) de ideaalbeelden reeds zijn verbonden met het rechtstatelijke karakter van de politie, (2) de normbeelden voldoende analytisch flexibel zijn voor een situationele en relationele interpretatie van de culturele processen binnen de politieorganisatie, en (3) in de notie zit reeds het verzet van actoren tegen de normbeelden besloten. Het artikel illustreert deze theoretische meerwaarde door te focussen op de dominante normen van de ‘integere’, ‘neutrale’ en ‘loyale’ politieagent.",
keywords = "police culture, loyalty, neutrality, integrity, norm image",
author = "S. Cankaya",
year = "2016",
doi = "10.5553/TvV/187279482016015203002",
language = "Dutch",
volume = "15",
pages = "15--32",
journal = "Tijdschrift voor veiligheid",
issn = "1872-7948",
publisher = "Boom Lemma Uitgevers",
number = "0203",

}

Normbeelden als alternatief voor politiecultuur: de integere, neutrale en loyale supercop. / Cankaya, S.

In: Tijdschrift voor veiligheid, Vol. 15, No. 0203, 2016, p. 15-32 .

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Normbeelden als alternatief voor politiecultuur: de integere, neutrale en loyale supercop

AU - Cankaya, S.

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - In dit artikel wordt gepleit voor het gebruik van de notie normbeelden om daarmee meer recht te doen aan de weerbarstigheid van het politiewerk. De notie politiecultuur wordt bekritiseerd vanwege haar homogeniserende tendensen, monolithische connotaties en een stereotype en negatieve waardering van het politiewerk. Normbeelden vormen een analytische meerwaarde, omdat (1) de ideaalbeelden reeds zijn verbonden met het rechtstatelijke karakter van de politie, (2) de normbeelden voldoende analytisch flexibel zijn voor een situationele en relationele interpretatie van de culturele processen binnen de politieorganisatie, en (3) in de notie zit reeds het verzet van actoren tegen de normbeelden besloten. Het artikel illustreert deze theoretische meerwaarde door te focussen op de dominante normen van de ‘integere’, ‘neutrale’ en ‘loyale’ politieagent.

AB - In dit artikel wordt gepleit voor het gebruik van de notie normbeelden om daarmee meer recht te doen aan de weerbarstigheid van het politiewerk. De notie politiecultuur wordt bekritiseerd vanwege haar homogeniserende tendensen, monolithische connotaties en een stereotype en negatieve waardering van het politiewerk. Normbeelden vormen een analytische meerwaarde, omdat (1) de ideaalbeelden reeds zijn verbonden met het rechtstatelijke karakter van de politie, (2) de normbeelden voldoende analytisch flexibel zijn voor een situationele en relationele interpretatie van de culturele processen binnen de politieorganisatie, en (3) in de notie zit reeds het verzet van actoren tegen de normbeelden besloten. Het artikel illustreert deze theoretische meerwaarde door te focussen op de dominante normen van de ‘integere’, ‘neutrale’ en ‘loyale’ politieagent.

KW - police culture

KW - loyalty

KW - neutrality

KW - integrity

KW - norm image

U2 - 10.5553/TvV/187279482016015203002

DO - 10.5553/TvV/187279482016015203002

M3 - Article

VL - 15

SP - 15

EP - 32

JO - Tijdschrift voor veiligheid

JF - Tijdschrift voor veiligheid

SN - 1872-7948

IS - 0203

ER -