Ondersteuning van therapietrouw via smartphone: ervaringen met patiëntenwerving

Michel Klein, Arlette van Wissen

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Dit artikel beschrijft de ervaringen binnen een onderzoek waarin een intelligente smartphone app is ontwikkeld om patiënten met een chronische ziekte te ondersteunen bij therapietrouw. De basisprincipes van het systeem en de ervaringen met het werven van patiënten voor een onderzoek naar de effectiviteit worden uiteengezet. Een van de knelpunten binnen het onderzoek was dat de werving van patiënten moeilijker verliep dan verwacht. In dit artikel analyseren we de mogelijk oorzaken hiervan en relateren we dit aan recente inzichten rondom het gebruik van eHealth apps. Dit resulteert in een aantal aanbevelingen die behulpzaam kunnen zijn voor andere initiatieven waarin eHealth apps ontwikkeld worden om patiënten te ondersteunen.
Original languageDutch
Pages (from-to)135-138
Number of pages4
JournalTijdschrift voor gezondheidswetenschappen
Volume93
Issue number4
DOIs
Publication statusPublished - 28 May 2015

Cite this

@article{c943a4d7ec7a4bdfa82b97c6975ae782,
title = "Ondersteuning van therapietrouw via smartphone: ervaringen met pati{\"e}ntenwerving",
abstract = "Dit artikel beschrijft de ervaringen binnen een onderzoek waarin een intelligente smartphone app is ontwikkeld om pati{\"e}nten met een chronische ziekte te ondersteunen bij therapietrouw. De basisprincipes van het systeem en de ervaringen met het werven van pati{\"e}nten voor een onderzoek naar de effectiviteit worden uiteengezet. Een van de knelpunten binnen het onderzoek was dat de werving van pati{\"e}nten moeilijker verliep dan verwacht. In dit artikel analyseren we de mogelijk oorzaken hiervan en relateren we dit aan recente inzichten rondom het gebruik van eHealth apps. Dit resulteert in een aantal aanbevelingen die behulpzaam kunnen zijn voor andere initiatieven waarin eHealth apps ontwikkeld worden om pati{\"e}nten te ondersteunen.",
author = "Michel Klein and {van Wissen}, Arlette",
year = "2015",
month = "5",
day = "28",
doi = "10.1007/s12508-015-0056-0",
language = "Dutch",
volume = "93",
pages = "135--138",
journal = "Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen",
issn = "1876-8776",
publisher = "Springer Verlag",
number = "4",

}

Ondersteuning van therapietrouw via smartphone: ervaringen met patiëntenwerving. / Klein, Michel; van Wissen, Arlette.

In: Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen, Vol. 93, No. 4, 28.05.2015, p. 135-138.

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Ondersteuning van therapietrouw via smartphone: ervaringen met patiëntenwerving

AU - Klein, Michel

AU - van Wissen, Arlette

PY - 2015/5/28

Y1 - 2015/5/28

N2 - Dit artikel beschrijft de ervaringen binnen een onderzoek waarin een intelligente smartphone app is ontwikkeld om patiënten met een chronische ziekte te ondersteunen bij therapietrouw. De basisprincipes van het systeem en de ervaringen met het werven van patiënten voor een onderzoek naar de effectiviteit worden uiteengezet. Een van de knelpunten binnen het onderzoek was dat de werving van patiënten moeilijker verliep dan verwacht. In dit artikel analyseren we de mogelijk oorzaken hiervan en relateren we dit aan recente inzichten rondom het gebruik van eHealth apps. Dit resulteert in een aantal aanbevelingen die behulpzaam kunnen zijn voor andere initiatieven waarin eHealth apps ontwikkeld worden om patiënten te ondersteunen.

AB - Dit artikel beschrijft de ervaringen binnen een onderzoek waarin een intelligente smartphone app is ontwikkeld om patiënten met een chronische ziekte te ondersteunen bij therapietrouw. De basisprincipes van het systeem en de ervaringen met het werven van patiënten voor een onderzoek naar de effectiviteit worden uiteengezet. Een van de knelpunten binnen het onderzoek was dat de werving van patiënten moeilijker verliep dan verwacht. In dit artikel analyseren we de mogelijk oorzaken hiervan en relateren we dit aan recente inzichten rondom het gebruik van eHealth apps. Dit resulteert in een aantal aanbevelingen die behulpzaam kunnen zijn voor andere initiatieven waarin eHealth apps ontwikkeld worden om patiënten te ondersteunen.

U2 - 10.1007/s12508-015-0056-0

DO - 10.1007/s12508-015-0056-0

M3 - Article

VL - 93

SP - 135

EP - 138

JO - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

JF - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

SN - 1876-8776

IS - 4

ER -