Onderwijs maken. Naar ander onderwijs voor 12-16 jarigen

J. Terwel

Research output: PhD ThesisPhD Thesis - Research VU, graduation externalAcademic

Abstract

Hoe kan men vanuit de onderwijskunde bijdragen aan de ontwikkeling van onderwijs? Deze studie bestaat uit een verkenning van drie ver¬schillende antwoorden op deze vraag. Het gaat om bijdragen door middel van strategie-ontwikkeling, conceptontwikkeling en ontwikkelings¬onderzoek. Het onderzoek wordt toegespitst op de ontwikkeling van het onderwijs voor leerlingen van 12-16 jaar. De studie culmineert in de beschrijving van een ontwikkelingsonderzoek in de maak. Aan de hand van voorbeelden uit het project ‘Interne Differen¬tiatie wiskunde onderwijs 12-16', beschrijft de auteur het waarom en hoe van ontwikkelingsonderzoek. Daarbij gaat hij in op theoretische achtergronden en voorlopige onderzoeksresultaten van onderwijs op basis van het concept 'wiskunde voor iedereen'. Daarbij wordt onder meer het wiskunde-didactisch werk van Hans Freuden¬thal beschreven en vanuit de vraagstelling geanalyseerd. Dit proefschrift heeft een vervolg gekregen in twee onderzoeksprojecten: ‘Interne Differen¬tiatie wiskunde onderwijs 12-16' en het project ‘Adaptief Groepsonderwijs 12-16’, waarvan de resultaten in boeken en nationale en internationale artikelen zijn gepubliceerd.
Original languageDutch
QualificationPhD
Awarding Institution
  • Universiteit Utrecht
Supervisors/Advisors
  • Lagerweij, N.A.J., Supervisor, External person
  • Stokking, K.M., Co-supervisor, External person
Award date6 Apr 1984
Place of PublicationDen Haag / Harlingen
Publisher
Print ISBNs9064720436, 9789064720437
Publication statusPublished - 1984

Bibliographical note

Naam instelling promotie: Universiteit Utrecht
Naam instelling onderzoek: Vakgroep Onderwijskunde

Cite this

Terwel, J. (1984). Onderwijs maken. Naar ander onderwijs voor 12-16 jarigen. Den Haag / Harlingen: Stichting voor Onderzoek van het Onderwijs (SVO) en Universiteit Utrecht.
Terwel, J.. / Onderwijs maken. Naar ander onderwijs voor 12-16 jarigen. Den Haag / Harlingen : Stichting voor Onderzoek van het Onderwijs (SVO) en Universiteit Utrecht, 1984. 288 p.
@phdthesis{38fee4e7faf445ee8fd92ac78ed8a171,
title = "Onderwijs maken. Naar ander onderwijs voor 12-16 jarigen",
abstract = "Hoe kan men vanuit de onderwijskunde bijdragen aan de ontwikkeling van onderwijs? Deze studie bestaat uit een verkenning van drie ver¬schillende antwoorden op deze vraag. Het gaat om bijdragen door middel van strategie-ontwikkeling, conceptontwikkeling en ontwikkelings¬onderzoek. Het onderzoek wordt toegespitst op de ontwikkeling van het onderwijs voor leerlingen van 12-16 jaar. De studie culmineert in de beschrijving van een ontwikkelingsonderzoek in de maak. Aan de hand van voorbeelden uit het project ‘Interne Differen¬tiatie wiskunde onderwijs 12-16', beschrijft de auteur het waarom en hoe van ontwikkelingsonderzoek. Daarbij gaat hij in op theoretische achtergronden en voorlopige onderzoeksresultaten van onderwijs op basis van het concept 'wiskunde voor iedereen'. Daarbij wordt onder meer het wiskunde-didactisch werk van Hans Freuden¬thal beschreven en vanuit de vraagstelling geanalyseerd. Dit proefschrift heeft een vervolg gekregen in twee onderzoeksprojecten: ‘Interne Differen¬tiatie wiskunde onderwijs 12-16' en het project ‘Adaptief Groepsonderwijs 12-16’, waarvan de resultaten in boeken en nationale en internationale artikelen zijn gepubliceerd.",
author = "J. Terwel",
note = "Naam instelling promotie: Universiteit Utrecht Naam instelling onderzoek: Vakgroep Onderwijskunde",
year = "1984",
language = "Dutch",
isbn = "9064720436",
series = "SVO-reeks",
publisher = "Stichting voor Onderzoek van het Onderwijs (SVO) en Universiteit Utrecht",
school = "Universiteit Utrecht",

}

Terwel, J 1984, 'Onderwijs maken. Naar ander onderwijs voor 12-16 jarigen', PhD, Universiteit Utrecht, Den Haag / Harlingen.

Onderwijs maken. Naar ander onderwijs voor 12-16 jarigen. / Terwel, J.

Den Haag / Harlingen : Stichting voor Onderzoek van het Onderwijs (SVO) en Universiteit Utrecht, 1984. 288 p.

Research output: PhD ThesisPhD Thesis - Research VU, graduation externalAcademic

TY - THES

T1 - Onderwijs maken. Naar ander onderwijs voor 12-16 jarigen

AU - Terwel, J.

N1 - Naam instelling promotie: Universiteit Utrecht Naam instelling onderzoek: Vakgroep Onderwijskunde

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Hoe kan men vanuit de onderwijskunde bijdragen aan de ontwikkeling van onderwijs? Deze studie bestaat uit een verkenning van drie ver¬schillende antwoorden op deze vraag. Het gaat om bijdragen door middel van strategie-ontwikkeling, conceptontwikkeling en ontwikkelings¬onderzoek. Het onderzoek wordt toegespitst op de ontwikkeling van het onderwijs voor leerlingen van 12-16 jaar. De studie culmineert in de beschrijving van een ontwikkelingsonderzoek in de maak. Aan de hand van voorbeelden uit het project ‘Interne Differen¬tiatie wiskunde onderwijs 12-16', beschrijft de auteur het waarom en hoe van ontwikkelingsonderzoek. Daarbij gaat hij in op theoretische achtergronden en voorlopige onderzoeksresultaten van onderwijs op basis van het concept 'wiskunde voor iedereen'. Daarbij wordt onder meer het wiskunde-didactisch werk van Hans Freuden¬thal beschreven en vanuit de vraagstelling geanalyseerd. Dit proefschrift heeft een vervolg gekregen in twee onderzoeksprojecten: ‘Interne Differen¬tiatie wiskunde onderwijs 12-16' en het project ‘Adaptief Groepsonderwijs 12-16’, waarvan de resultaten in boeken en nationale en internationale artikelen zijn gepubliceerd.

AB - Hoe kan men vanuit de onderwijskunde bijdragen aan de ontwikkeling van onderwijs? Deze studie bestaat uit een verkenning van drie ver¬schillende antwoorden op deze vraag. Het gaat om bijdragen door middel van strategie-ontwikkeling, conceptontwikkeling en ontwikkelings¬onderzoek. Het onderzoek wordt toegespitst op de ontwikkeling van het onderwijs voor leerlingen van 12-16 jaar. De studie culmineert in de beschrijving van een ontwikkelingsonderzoek in de maak. Aan de hand van voorbeelden uit het project ‘Interne Differen¬tiatie wiskunde onderwijs 12-16', beschrijft de auteur het waarom en hoe van ontwikkelingsonderzoek. Daarbij gaat hij in op theoretische achtergronden en voorlopige onderzoeksresultaten van onderwijs op basis van het concept 'wiskunde voor iedereen'. Daarbij wordt onder meer het wiskunde-didactisch werk van Hans Freuden¬thal beschreven en vanuit de vraagstelling geanalyseerd. Dit proefschrift heeft een vervolg gekregen in twee onderzoeksprojecten: ‘Interne Differen¬tiatie wiskunde onderwijs 12-16' en het project ‘Adaptief Groepsonderwijs 12-16’, waarvan de resultaten in boeken en nationale en internationale artikelen zijn gepubliceerd.

M3 - PhD Thesis - Research VU, graduation external

SN - 9064720436

SN - 9789064720437

T3 - SVO-reeks

PB - Stichting voor Onderzoek van het Onderwijs (SVO) en Universiteit Utrecht

CY - Den Haag / Harlingen

ER -

Terwel J. Onderwijs maken. Naar ander onderwijs voor 12-16 jarigen. Den Haag / Harlingen: Stichting voor Onderzoek van het Onderwijs (SVO) en Universiteit Utrecht, 1984. 288 p. (SVO-reeks).