‘One can't imagine they have ever read the Bible!’: On accuracy and knowledge in the prints of Willem Goeree

W.J. de Vries

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

Abstract

De uitgever en auteur Willem Goeree (1635-1711) wordt tegenwoordig voornamelijk herinnerd om zijn kunsttheoretische werken. In zijn latere werk richt hij zich echter met name op bijbelhistorische onderwerpen. In al zijn werken besteedt hij veel zorg en aandacht aan de prenten, en zowel expliciet als impliciet verraden zij veel over zijn opvattingen over de rol van beeldmateriaal in de kennisoverdracht. Nog explicieter dan anderen als Van Hoogstraten reflecteert Goeree uitvoerig op zijn contacten met uitgevers, onvolkomenheden in andermans prenten en de gedachtegang achter het in zijn werken aanwezige beeldmateriaal. Daarmee biedt zijn werk ons een uitgelezen kans om de epistemologie van de prenten in het bijbelhistorische werk van Goeree te onderzoeken.
Dit gebeurt in de eerste plaats door een onderzoek van de productie van zijn werken, aan de hand van manuscripten en zijn opmerkingen over de productie van zijn werken. Daarnaast wordt de relatie tussen beeld en tekst onderzocht door een grondige lezing van Goeree’s bewerking van Petrus Cunaeus’ De Republyk der Hebreën (1683). De conclusie luidt dat ‘naauwkeurigheid’ een van de belangrijkste eisen is die Goeree aan zijn prenten stelt, en dat deze nauwkeurigheid slechts bereikt kan worden door een grondige architectonische, cultuurhistorische, of natuurfilosofische kennis van het afgebeelde object. Bovendien is zij het gevolg van een intensieve aandacht voor beeld in alle fasen van de productie: van het initiële manuscript tot de uiteindelijke publicatie, waar deze nauwkeurigheid de prenten een belangrijke rol in overdracht en productie van kennis verschaft.
Original languageEnglish
Title of host publicationJaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis = Yearbook for Dutch book history
Place of PublicationNijmegen
PublisherVan Tilt
Pages79-100
Number of pages22
ISBN (Print)9789460044328
Publication statusPublished - Jul 2019

Publication series

NameJaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis
Volume26
ISSN (Print)1381-0065

Keywords

  • Visual epistemology
  • Prints
  • History of Knowledge
  • Willem Goeree

Fingerprint

Dive into the research topics of '‘One can't imagine they have ever read the Bible!’: On accuracy and knowledge in the prints of Willem Goeree'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this