One size doesn’t fit all

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

Abstract

Internationaal is veel energie gestoken in de implementatie van een consistente set verslaggevingsregels (in ieder geval voor beursfondsen) en controlestandaarden. Desondanks blijven verschillen bestaan tussen de jaarrekeningen van ondernemingen en de uitvoering van de accountantscontrole. Cultuur, taal, nationale gebruiken en uitzonderingen blijven bijvoorbeeld zorgen voor verschillen. Daarnaast is er veel vrijwillige informatie waar de IFRSs niet op van toepassing zijn, waardoor ondernemingen hun eigen keuzes kunnen maken binnen algemene principes.
In dit artikel wordt ingegaan op een aantal oorzaken voor verschillen en op de informatiewaarde van verschillen. Een bepaalde mate van harmonisatie kan positief zijn voor de vergelijkbaarheid van informatie, maar te ver doorgevoerde standaardisatie kan leiden tot verlies aan informatiewaarde en is derhalve niet wenselijk.
Original languageDutch
Pages (from-to)87-95
Number of pages9
JournalMaandblad voor accountancy en bedrijfseconomie
Volume92
Issue number3/4
Publication statusPublished - 12 Apr 2018

Keywords

  • Accounting
  • Audit
  • IFRS

Cite this

@article{094f55f2834a4b8c85150bf928f7f2ba,
title = "One size doesn’t fit all",
abstract = "Internationaal is veel energie gestoken in de implementatie van een consistente set verslaggevingsregels (in ieder geval voor beursfondsen) en controlestandaarden. Desondanks blijven verschillen bestaan tussen de jaarrekeningen van ondernemingen en de uitvoering van de accountantscontrole. Cultuur, taal, nationale gebruiken en uitzonderingen blijven bijvoorbeeld zorgen voor verschillen. Daarnaast is er veel vrijwillige informatie waar de IFRSs niet op van toepassing zijn, waardoor ondernemingen hun eigen keuzes kunnen maken binnen algemene principes.In dit artikel wordt ingegaan op een aantal oorzaken voor verschillen en op de informatiewaarde van verschillen. Een bepaalde mate van harmonisatie kan positief zijn voor de vergelijkbaarheid van informatie, maar te ver doorgevoerde standaardisatie kan leiden tot verlies aan informatiewaarde en is derhalve niet wenselijk.",
keywords = "Accounting, Audit, IFRS",
author = "A.J. Brouwer",
year = "2018",
month = "4",
day = "12",
language = "Dutch",
volume = "92",
pages = "87--95",
journal = "Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie",
issn = "0924-6304",
publisher = "Amsterdam University Press",
number = "3/4",

}

One size doesn’t fit all. / Brouwer, A.J.

In: Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie, Vol. 92, No. 3/4, 12.04.2018, p. 87-95.

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - One size doesn’t fit all

AU - Brouwer, A.J.

PY - 2018/4/12

Y1 - 2018/4/12

N2 - Internationaal is veel energie gestoken in de implementatie van een consistente set verslaggevingsregels (in ieder geval voor beursfondsen) en controlestandaarden. Desondanks blijven verschillen bestaan tussen de jaarrekeningen van ondernemingen en de uitvoering van de accountantscontrole. Cultuur, taal, nationale gebruiken en uitzonderingen blijven bijvoorbeeld zorgen voor verschillen. Daarnaast is er veel vrijwillige informatie waar de IFRSs niet op van toepassing zijn, waardoor ondernemingen hun eigen keuzes kunnen maken binnen algemene principes.In dit artikel wordt ingegaan op een aantal oorzaken voor verschillen en op de informatiewaarde van verschillen. Een bepaalde mate van harmonisatie kan positief zijn voor de vergelijkbaarheid van informatie, maar te ver doorgevoerde standaardisatie kan leiden tot verlies aan informatiewaarde en is derhalve niet wenselijk.

AB - Internationaal is veel energie gestoken in de implementatie van een consistente set verslaggevingsregels (in ieder geval voor beursfondsen) en controlestandaarden. Desondanks blijven verschillen bestaan tussen de jaarrekeningen van ondernemingen en de uitvoering van de accountantscontrole. Cultuur, taal, nationale gebruiken en uitzonderingen blijven bijvoorbeeld zorgen voor verschillen. Daarnaast is er veel vrijwillige informatie waar de IFRSs niet op van toepassing zijn, waardoor ondernemingen hun eigen keuzes kunnen maken binnen algemene principes.In dit artikel wordt ingegaan op een aantal oorzaken voor verschillen en op de informatiewaarde van verschillen. Een bepaalde mate van harmonisatie kan positief zijn voor de vergelijkbaarheid van informatie, maar te ver doorgevoerde standaardisatie kan leiden tot verlies aan informatiewaarde en is derhalve niet wenselijk.

KW - Accounting

KW - Audit

KW - IFRS

M3 - Article

VL - 92

SP - 87

EP - 95

JO - Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie

JF - Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie

SN - 0924-6304

IS - 3/4

ER -