Op het goede spoor? Effecten voor bedrijven van een Routeringsbesluit voor vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor

M. van Benthem, C.C. Koopmans

Research output: Book / ReportReportProfessional

Abstract

Resultaten
De kosten van omrijden en productiviteitsverliezen door een Routeringsbesluit zijn 0,2 tot 0,4% van de totale kosten van spoorgoederenvervoer in Nederland, maar deze getallen zijn onzeker. Er kunnen onbekende kosten zijn van aanpassing van planningen, boetes en vertragingen in aansluitend vervoer. Andere mogelijke effecten zijn omzetverliezen en extra administratieve lasten.

Het onderzoek
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een Routeringsbesluit voor. Daar-mee wordt spoorvervoer van sommige gevaarlijke stoffen over bepaalde routes verboden. Het doel is om dit vervoer naar de Betuweroute te ‘sturen’. Het ministerie heeft SEO Economisch Onderzoek gevraagd om mogelijke effecten van het Routeringsbesluit voor bedrijven te onderzoeken.

Gebruikte methode(s)
SEO heeft literatuur bestudeerd, interviews gehouden met betrokken organisaties en berekeningen gemaakt van kosten voor bedrijven. Sommige geïnterviewden hebben cijfers verstrekt, op voorwaarde van vertrouwelijkheid.
Original languageEnglish
Place of PublicationAmsterdam
PublisherSEO Economische Onderzoek
Commissioning bodyMinisterie van Infrastructuur en Waterstaat
Number of pages38
ISBN (Print)9789067339346
Publication statusPublished - Jun 2017

Publication series

NamePublicaties
PublisherSEO Economische Onderzoek
No.39
Volume2018

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Op het goede spoor? Effecten voor bedrijven van een Routeringsbesluit voor vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this