Opvoeding en onderwijs in het Antropoceen

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

Abstract

Het Antropoceen roept naast zuiver ethische ook pedagogisch-ethische vragen op: als de ‘normale’ levenswijze van mensen in landen als Nederland de problemen heeft opgeroepen die in de inleiding tot dit nummer worden genoemd, is een ‘normale’ opvoeding dan nog wel acceptabel? Of zouden we kinderen radicaal anders moeten gaan opvoeden en onderwijzen om de problemen in de wereld op te lossen? Hannah Arendts werk suggereert dat elke nieuwe generatie hoop biedt op vernieuwing van de wereld; maar die hoop kan alleen werkelijkheid worden als de huidige generatie de opvoeding niet als hefboom probeert te gebruiken om een nieuwe wereld te creëren.
Original languageDutch
Pages (from-to)36-38
Number of pages3
JournalPodium voor bio-ethiek
Volume28
Issue number4
Publication statusPublished - 2018

Keywords

  • Antropoceen, opvoeding, onderwijs, duurzaamheid, Hannah Arendt

VU Research Profile

  • Connected World
  • Science for Sustainability
  • Human Health and Life Sciences

Cite this

@article{dbcb047ec46c4208b7df83ee80b91984,
title = "Opvoeding en onderwijs in het Antropoceen",
abstract = "Het Antropoceen roept naast zuiver ethische ook pedagogisch-ethische vragen op: als de ‘normale’ levenswijze van mensen in landen als Nederland de problemen heeft opgeroepen die in de inleiding tot dit nummer worden genoemd, is een ‘normale’ opvoeding dan nog wel acceptabel? Of zouden we kinderen radicaal anders moeten gaan opvoeden en onderwijzen om de problemen in de wereld op te lossen? Hannah Arendts werk suggereert dat elke nieuwe generatie hoop biedt op vernieuwing van de wereld; maar die hoop kan alleen werkelijkheid worden als de huidige generatie de opvoeding niet als hefboom probeert te gebruiken om een nieuwe wereld te cre{\"e}ren.",
keywords = "Antropoceen, opvoeding, onderwijs, duurzaamheid, Hannah Arendt",
author = "Anders Schinkel",
year = "2018",
language = "Dutch",
volume = "28",
pages = "36--38",
journal = "Podium voor bio-ethiek",
number = "4",

}

Opvoeding en onderwijs in het Antropoceen. / Schinkel, Anders.

In: Podium voor bio-ethiek, Vol. 28, No. 4, 2018, p. 36-38.

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Opvoeding en onderwijs in het Antropoceen

AU - Schinkel, Anders

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Het Antropoceen roept naast zuiver ethische ook pedagogisch-ethische vragen op: als de ‘normale’ levenswijze van mensen in landen als Nederland de problemen heeft opgeroepen die in de inleiding tot dit nummer worden genoemd, is een ‘normale’ opvoeding dan nog wel acceptabel? Of zouden we kinderen radicaal anders moeten gaan opvoeden en onderwijzen om de problemen in de wereld op te lossen? Hannah Arendts werk suggereert dat elke nieuwe generatie hoop biedt op vernieuwing van de wereld; maar die hoop kan alleen werkelijkheid worden als de huidige generatie de opvoeding niet als hefboom probeert te gebruiken om een nieuwe wereld te creëren.

AB - Het Antropoceen roept naast zuiver ethische ook pedagogisch-ethische vragen op: als de ‘normale’ levenswijze van mensen in landen als Nederland de problemen heeft opgeroepen die in de inleiding tot dit nummer worden genoemd, is een ‘normale’ opvoeding dan nog wel acceptabel? Of zouden we kinderen radicaal anders moeten gaan opvoeden en onderwijzen om de problemen in de wereld op te lossen? Hannah Arendts werk suggereert dat elke nieuwe generatie hoop biedt op vernieuwing van de wereld; maar die hoop kan alleen werkelijkheid worden als de huidige generatie de opvoeding niet als hefboom probeert te gebruiken om een nieuwe wereld te creëren.

KW - Antropoceen, opvoeding, onderwijs, duurzaamheid, Hannah Arendt

UR - https://nvbioethiek.files.wordpress.com/2019/03/podium-18-4-de-uitdaging-van-het-antropoceen.pdf

M3 - Article

VL - 28

SP - 36

EP - 38

JO - Podium voor bio-ethiek

JF - Podium voor bio-ethiek

IS - 4

ER -