Over-and underestimation of older adults: How older adults judge their own gait ability

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

Abstract

Vallen is een groot probleem bij ouderen; maar liefst 25 procent van de mensen boven de 65 jaar valt minstens eens per jaar. Door de toenemende vergrijzing neemt het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van een val jaarlijks sterk toe. Om vallen en letsels te voorkomen is het belangrijk om ouderen met een hoog valrisico vroegtijdig op te sporen en interventies aan te bieden. Naast de fysieke gesteldheid verminderen met toenemende leeftijd ook cognitieve vaardigheden, waardoor (sommige) ouderen hun loopvaardigheid wellicht anders inschatten dan die daadwerkelijk is. Om een beter beeld te krijgen van deze misschatting hebben we een innovatieve methode gebruikt om te onderzoeken of het inschattingsvermogen kwantificeerbaar is, en of bepaalde ouderen hun eigen loopvaardigheid goed kunnen inschatten.
Translated title of the contributionOver-and underestimation of older adults: How older adults judge their own gait ability
Original languageDutch
Pages (from-to)10-13
Number of pages4
JournalTijdschrift voor Human Factors
Volume41
Issue number4
Publication statusPublished - Dec 2016

Fingerprint

Toes
Gait

Cite this

@article{3ab1589d21234f709fb3dafe72c7cff3,
title = "Over- en onderschatting bij senioren: Hoe oudere mensen hun eigen loopvaardigheden inschatten",
abstract = "Vallen is een groot probleem bij ouderen; maar liefst 25 procent van de mensen boven de 65 jaar valt minstens eens per jaar. Door de toenemende vergrijzing neemt het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van een val jaarlijks sterk toe. Om vallen en letsels te voorkomen is het belangrijk om ouderen met een hoog valrisico vroegtijdig op te sporen en interventies aan te bieden. Naast de fysieke gesteldheid verminderen met toenemende leeftijd ook cognitieve vaardigheden, waardoor (sommige) ouderen hun loopvaardigheid wellicht anders inschatten dan die daadwerkelijk is. Om een beter beeld te krijgen van deze misschatting hebben we een innovatieve methode gebruikt om te onderzoeken of het inschattingsvermogen kwantificeerbaar is, en of bepaalde ouderen hun eigen loopvaardigheid goed kunnen inschatten.",
author = "N. Kluft and {van Dieen}, Jaap and S.M. Bruijn and M.A.G.M. Pijnappels",
year = "2016",
month = "12",
language = "Dutch",
volume = "41",
pages = "10--13",
journal = "Tijdschrift voor Human Factors",
issn = "2405-7924",
number = "4",

}

TY - JOUR

T1 - Over- en onderschatting bij senioren

T2 - Hoe oudere mensen hun eigen loopvaardigheden inschatten

AU - Kluft, N.

AU - van Dieen, Jaap

AU - Bruijn, S.M.

AU - Pijnappels, M.A.G.M.

PY - 2016/12

Y1 - 2016/12

N2 - Vallen is een groot probleem bij ouderen; maar liefst 25 procent van de mensen boven de 65 jaar valt minstens eens per jaar. Door de toenemende vergrijzing neemt het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van een val jaarlijks sterk toe. Om vallen en letsels te voorkomen is het belangrijk om ouderen met een hoog valrisico vroegtijdig op te sporen en interventies aan te bieden. Naast de fysieke gesteldheid verminderen met toenemende leeftijd ook cognitieve vaardigheden, waardoor (sommige) ouderen hun loopvaardigheid wellicht anders inschatten dan die daadwerkelijk is. Om een beter beeld te krijgen van deze misschatting hebben we een innovatieve methode gebruikt om te onderzoeken of het inschattingsvermogen kwantificeerbaar is, en of bepaalde ouderen hun eigen loopvaardigheid goed kunnen inschatten.

AB - Vallen is een groot probleem bij ouderen; maar liefst 25 procent van de mensen boven de 65 jaar valt minstens eens per jaar. Door de toenemende vergrijzing neemt het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van een val jaarlijks sterk toe. Om vallen en letsels te voorkomen is het belangrijk om ouderen met een hoog valrisico vroegtijdig op te sporen en interventies aan te bieden. Naast de fysieke gesteldheid verminderen met toenemende leeftijd ook cognitieve vaardigheden, waardoor (sommige) ouderen hun loopvaardigheid wellicht anders inschatten dan die daadwerkelijk is. Om een beter beeld te krijgen van deze misschatting hebben we een innovatieve methode gebruikt om te onderzoeken of het inschattingsvermogen kwantificeerbaar is, en of bepaalde ouderen hun eigen loopvaardigheid goed kunnen inschatten.

M3 - Article

VL - 41

SP - 10

EP - 13

JO - Tijdschrift voor Human Factors

JF - Tijdschrift voor Human Factors

SN - 2405-7924

IS - 4

ER -