Overbrugging van procedurele breuklijnen bij een integrale aanpak van criminaliteit

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

Abstract

De overheid zet in op een ‘integrale aanpak’ van ondermijning, terrorisme, cybercrime en financieel-economische criminaliteit. Die integrale aanpak heeft ook belangrijke procedurele gevolgen. Tegelijkertijd of achtereenvolgens worden bevoegdheden ingezet die worden genormeerd in verschillende rechtsgebieden. Het door deze bevoegdheden vergaarde materiaal wordt bovendien onderling gedeeld en gebruikt voor andere bevoegdheden. Door de betrokkenheid van meerdere rechtsgebieden en door die rechtsgebieden gescheiden te blijven benaderen, is sprake van procedurele breuklijnen die af doen aan daadwerkelijke integratie en aan de waarborgfunctie van het recht. Niet een duidelijkere keuze tussen handhavingsstelsels is de route naar overbrugging, maar het bereiken van overeenstemming over de grondbeginselen die aan de normering ten grondslag liggen.
Original languageDutch
Pages (from-to)163-172
Number of pages10
JournalTijdschrift voor Bijzonder Strafrecht en Handhaving
Volume2019
Issue number3
Publication statusPublished - Sep 2019

Cite this

@article{f8d2703e065b4ef4a5ff70000098235e,
title = "Overbrugging van procedurele breuklijnen bij een integrale aanpak van criminaliteit",
abstract = "De overheid zet in op een ‘integrale aanpak’ van ondermijning, terrorisme, cybercrime en financieel-economische criminaliteit. Die integrale aanpak heeft ook belangrijke procedurele gevolgen. Tegelijkertijd of achtereenvolgens worden bevoegdheden ingezet die worden genormeerd in verschillende rechtsgebieden. Het door deze bevoegdheden vergaarde materiaal wordt bovendien onderling gedeeld en gebruikt voor andere bevoegdheden. Door de betrokkenheid van meerdere rechtsgebieden en door die rechtsgebieden gescheiden te blijven benaderen, is sprake van procedurele breuklijnen die af doen aan daadwerkelijke integratie en aan de waarborgfunctie van het recht. Niet een duidelijkere keuze tussen handhavingsstelsels is de route naar overbrugging, maar het bereiken van overeenstemming over de grondbeginselen die aan de normering ten grondslag liggen.",
author = "{Hirsch Ballin}, Marianne",
year = "2019",
month = "9",
language = "Dutch",
volume = "2019",
pages = "163--172",
journal = "Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht en Handhaving",
issn = "2295-6700",
number = "3",

}

Overbrugging van procedurele breuklijnen bij een integrale aanpak van criminaliteit. / Hirsch Ballin, Marianne.

In: Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht en Handhaving, Vol. 2019, No. 3, 09.2019, p. 163-172.

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Overbrugging van procedurele breuklijnen bij een integrale aanpak van criminaliteit

AU - Hirsch Ballin, Marianne

PY - 2019/9

Y1 - 2019/9

N2 - De overheid zet in op een ‘integrale aanpak’ van ondermijning, terrorisme, cybercrime en financieel-economische criminaliteit. Die integrale aanpak heeft ook belangrijke procedurele gevolgen. Tegelijkertijd of achtereenvolgens worden bevoegdheden ingezet die worden genormeerd in verschillende rechtsgebieden. Het door deze bevoegdheden vergaarde materiaal wordt bovendien onderling gedeeld en gebruikt voor andere bevoegdheden. Door de betrokkenheid van meerdere rechtsgebieden en door die rechtsgebieden gescheiden te blijven benaderen, is sprake van procedurele breuklijnen die af doen aan daadwerkelijke integratie en aan de waarborgfunctie van het recht. Niet een duidelijkere keuze tussen handhavingsstelsels is de route naar overbrugging, maar het bereiken van overeenstemming over de grondbeginselen die aan de normering ten grondslag liggen.

AB - De overheid zet in op een ‘integrale aanpak’ van ondermijning, terrorisme, cybercrime en financieel-economische criminaliteit. Die integrale aanpak heeft ook belangrijke procedurele gevolgen. Tegelijkertijd of achtereenvolgens worden bevoegdheden ingezet die worden genormeerd in verschillende rechtsgebieden. Het door deze bevoegdheden vergaarde materiaal wordt bovendien onderling gedeeld en gebruikt voor andere bevoegdheden. Door de betrokkenheid van meerdere rechtsgebieden en door die rechtsgebieden gescheiden te blijven benaderen, is sprake van procedurele breuklijnen die af doen aan daadwerkelijke integratie en aan de waarborgfunctie van het recht. Niet een duidelijkere keuze tussen handhavingsstelsels is de route naar overbrugging, maar het bereiken van overeenstemming over de grondbeginselen die aan de normering ten grondslag liggen.

M3 - Article

VL - 2019

SP - 163

EP - 172

JO - Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht en Handhaving

JF - Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht en Handhaving

SN - 2295-6700

IS - 3

ER -