Overgang van schaarse publieke rechten

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingConference contributionAcademicpeer-review

Abstract

Veel besluiten van bestuursorganen (w.o. vergunningen) kennen rechten toe aan burgers. De rechten die worden toegekend zijn schaars zijn als er meer gegadigden voor zijn dan er rechten beschikbaar zijn. Als de rechten schaars zijn, zal dat nog effect hebben of waarde van een onderneming. Het is bij schaarse rechten van groot belang dat duidelijk is of en onder welke voorwaarden een recht uit een besluit kan overgaan van de ene op de andere persoon. Bestuursrechtelijk is de vraag interessant welk systeem voor de overgang van de rechten van het besluit het aantrekkelijkst is, gelet op de betrokken algemene en private belangen. In deze bijdrage worden verschillende wettelijke regimes langs de lat gelegd van de rechtszekerheid, het belang van een adequate handhaving van rechtsregels door het bestuursorgaan, de doelstellingen die de wetgever met een bepaald vergunningenstelsel of stelsel van uit een besluit voortvloeiende rechten voor ogen heeft gehad en het belang van een zo efficiënt en soepel verlopend rechtsverkeer tussen bestuur en burger en tussen burgers onderling. Ook is nagegaan wat zou gelden als de wetgever geen regeling heeft getroffen voor overgang van een recht. Een algemene wettelijke regeling voor de overgang van publieke rechten is wenselijk. Het aantrekkelijkst lijkt een regeling die voorziet in de mogelijkheid voor overgang tenzij de wet of de aard van het recht zich daartegen verzet en waarin de wijziging tenaamstelling als constitutief vereiste voor overgang wordt gesteld.
Original languageDutch
Title of host publicationSchaarse publieke rechten
EditorsF.J. van Ommeren, W.J. den Ouden, C.J. Wolswinkel
Place of PublicationDeb Haag
PublisherBoom Juridische uitgevers
Pages323-359
Number of pages435
ISBN (Print)9789089744425
Publication statusPublished - 2011

Publication series

Name
Number1

Cite this

Neerhof, A. R. (2011). Overgang van schaarse publieke rechten. In F. J. van Ommeren, W. J. den Ouden, & C. J. Wolswinkel (Eds.), Schaarse publieke rechten (pp. 323-359). Deb Haag: Boom Juridische uitgevers.
Neerhof, A.R. / Overgang van schaarse publieke rechten. Schaarse publieke rechten. editor / F.J. van Ommeren ; W.J. den Ouden ; C.J. Wolswinkel. Deb Haag : Boom Juridische uitgevers, 2011. pp. 323-359
@inproceedings{22ec4274e17d4a088899462fa5ea2741,
title = "Overgang van schaarse publieke rechten",
abstract = "Veel besluiten van bestuursorganen (w.o. vergunningen) kennen rechten toe aan burgers. De rechten die worden toegekend zijn schaars zijn als er meer gegadigden voor zijn dan er rechten beschikbaar zijn. Als de rechten schaars zijn, zal dat nog effect hebben of waarde van een onderneming. Het is bij schaarse rechten van groot belang dat duidelijk is of en onder welke voorwaarden een recht uit een besluit kan overgaan van de ene op de andere persoon. Bestuursrechtelijk is de vraag interessant welk systeem voor de overgang van de rechten van het besluit het aantrekkelijkst is, gelet op de betrokken algemene en private belangen. In deze bijdrage worden verschillende wettelijke regimes langs de lat gelegd van de rechtszekerheid, het belang van een adequate handhaving van rechtsregels door het bestuursorgaan, de doelstellingen die de wetgever met een bepaald vergunningenstelsel of stelsel van uit een besluit voortvloeiende rechten voor ogen heeft gehad en het belang van een zo effici{\"e}nt en soepel verlopend rechtsverkeer tussen bestuur en burger en tussen burgers onderling. Ook is nagegaan wat zou gelden als de wetgever geen regeling heeft getroffen voor overgang van een recht. Een algemene wettelijke regeling voor de overgang van publieke rechten is wenselijk. Het aantrekkelijkst lijkt een regeling die voorziet in de mogelijkheid voor overgang tenzij de wet of de aard van het recht zich daartegen verzet en waarin de wijziging tenaamstelling als constitutief vereiste voor overgang wordt gesteld.",
author = "A.R. Neerhof",
year = "2011",
language = "Dutch",
isbn = "9789089744425",
publisher = "Boom Juridische uitgevers",
number = "1",
pages = "323--359",
editor = "{van Ommeren}, F.J. and {den Ouden}, W.J. and C.J. Wolswinkel",
booktitle = "Schaarse publieke rechten",

}

Neerhof, AR 2011, Overgang van schaarse publieke rechten. in FJ van Ommeren, WJ den Ouden & CJ Wolswinkel (eds), Schaarse publieke rechten. Boom Juridische uitgevers, Deb Haag, pp. 323-359.

Overgang van schaarse publieke rechten. / Neerhof, A.R.

Schaarse publieke rechten. ed. / F.J. van Ommeren; W.J. den Ouden; C.J. Wolswinkel. Deb Haag : Boom Juridische uitgevers, 2011. p. 323-359.

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingConference contributionAcademicpeer-review

TY - GEN

T1 - Overgang van schaarse publieke rechten

AU - Neerhof, A.R.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Veel besluiten van bestuursorganen (w.o. vergunningen) kennen rechten toe aan burgers. De rechten die worden toegekend zijn schaars zijn als er meer gegadigden voor zijn dan er rechten beschikbaar zijn. Als de rechten schaars zijn, zal dat nog effect hebben of waarde van een onderneming. Het is bij schaarse rechten van groot belang dat duidelijk is of en onder welke voorwaarden een recht uit een besluit kan overgaan van de ene op de andere persoon. Bestuursrechtelijk is de vraag interessant welk systeem voor de overgang van de rechten van het besluit het aantrekkelijkst is, gelet op de betrokken algemene en private belangen. In deze bijdrage worden verschillende wettelijke regimes langs de lat gelegd van de rechtszekerheid, het belang van een adequate handhaving van rechtsregels door het bestuursorgaan, de doelstellingen die de wetgever met een bepaald vergunningenstelsel of stelsel van uit een besluit voortvloeiende rechten voor ogen heeft gehad en het belang van een zo efficiënt en soepel verlopend rechtsverkeer tussen bestuur en burger en tussen burgers onderling. Ook is nagegaan wat zou gelden als de wetgever geen regeling heeft getroffen voor overgang van een recht. Een algemene wettelijke regeling voor de overgang van publieke rechten is wenselijk. Het aantrekkelijkst lijkt een regeling die voorziet in de mogelijkheid voor overgang tenzij de wet of de aard van het recht zich daartegen verzet en waarin de wijziging tenaamstelling als constitutief vereiste voor overgang wordt gesteld.

AB - Veel besluiten van bestuursorganen (w.o. vergunningen) kennen rechten toe aan burgers. De rechten die worden toegekend zijn schaars zijn als er meer gegadigden voor zijn dan er rechten beschikbaar zijn. Als de rechten schaars zijn, zal dat nog effect hebben of waarde van een onderneming. Het is bij schaarse rechten van groot belang dat duidelijk is of en onder welke voorwaarden een recht uit een besluit kan overgaan van de ene op de andere persoon. Bestuursrechtelijk is de vraag interessant welk systeem voor de overgang van de rechten van het besluit het aantrekkelijkst is, gelet op de betrokken algemene en private belangen. In deze bijdrage worden verschillende wettelijke regimes langs de lat gelegd van de rechtszekerheid, het belang van een adequate handhaving van rechtsregels door het bestuursorgaan, de doelstellingen die de wetgever met een bepaald vergunningenstelsel of stelsel van uit een besluit voortvloeiende rechten voor ogen heeft gehad en het belang van een zo efficiënt en soepel verlopend rechtsverkeer tussen bestuur en burger en tussen burgers onderling. Ook is nagegaan wat zou gelden als de wetgever geen regeling heeft getroffen voor overgang van een recht. Een algemene wettelijke regeling voor de overgang van publieke rechten is wenselijk. Het aantrekkelijkst lijkt een regeling die voorziet in de mogelijkheid voor overgang tenzij de wet of de aard van het recht zich daartegen verzet en waarin de wijziging tenaamstelling als constitutief vereiste voor overgang wordt gesteld.

M3 - Conference contribution

SN - 9789089744425

SP - 323

EP - 359

BT - Schaarse publieke rechten

A2 - van Ommeren, F.J.

A2 - den Ouden, W.J.

A2 - Wolswinkel, C.J.

PB - Boom Juridische uitgevers

CY - Deb Haag

ER -

Neerhof AR. Overgang van schaarse publieke rechten. In van Ommeren FJ, den Ouden WJ, Wolswinkel CJ, editors, Schaarse publieke rechten. Deb Haag: Boom Juridische uitgevers. 2011. p. 323-359