Parkeerwekker app: slim ondernemen of de wet overtreden? Annotatie bij Rechtbank Amsterdam (vzr.) 1 februari 2021, ECLI:NL:RBAMS: 2021:237

Translated title of the contribution: Parking alarm app: smart enterpreneurship or violation of the law?

Research output: Case NoteCase noteAcademicpeer-review

Abstract

1. Het heeft iets geks, een civiele zaak waarin de overheid eist dat een ondernemer stopt met zijn activiteiten. Het gaat hier om de door Vector Wise ontwikkelde Parkeerwekker app. Deze app voorkomt dat mensen vergeten parkeergeld te betalen. De gebruiker van de Parkeerwekker app moet een slimme camera aanschaffen. Als er een scanauto langs komt rijden, geeft de slimme camera dit door aan Vector Wise. De Parkeerwekker app stuurt voor € 1,50 vervolgens een melding: betaal binnen 5 minuten. Hierdoor lijdt de gemeente Amsterdam schade: ze derven inkomsten uit parkeerheffingen en -boetes.
2. Bij misgelopen overheidsinkomsten denk je bij Amsterdam al snel aan brievenbusfirma’s van onder ander U2 en de Rolling Stones. Op de Zuidas zijn veel dienstverleners, zoals advocaten en boekhouders, die bedrijven en personen faciliteren bij ontduiking, veelal ontwijking genoemd, van belasting: “Google heeft op die manier 20 miljard euro aan royalty’s voor hun zoek algoritme van Ierland via Nederland naar Bermuda gesluisd.” Aan deze praktijk lijkt een einde te komen, mede door een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU. Uit eigen beweging grijpt de Nederlandse overheid vooral in bij laaghangend fruit, zoals een gescheiden bijstandsgerechtigde die niet opgeeft dat zijn kinderen 20 euro van zijn ex-vrouw per maand krijgen. De Parkeerwekker app valt binnen de categorie laaghangend fruit.
Translated title of the contributionParking alarm app: smart enterpreneurship or violation of the law?
Original languageDutch
Number of pages2
Project No.ECLI:NL::RBAMS:2021:237
Finished1/02/21
Publication statusPublished - 28 Feb 2021

Bibliographical note

Tijdschrift voor Internetrecht 2021, nr. 1

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Parking alarm app: smart enterpreneurship or violation of the law? Annotatie bij Rechtbank Amsterdam (vzr.) 1 februari 2021, ECLI:NL:RBAMS: 2021:237'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this