PILOTSTUDIE NAAR DE INZET VAN EEN COMPASSIETRAINING VOOR MENSEN MET EEN VISUELE, LICHAMELIJKE EN LICHTE TOT MATIGE VERSTANDELIJKE BEPERKING

Yeshe Zoutenbier, H. Hokke, Paula Sterkenburg

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

275 Downloads (Pure)

Abstract

Mensen met een visuele en verstandelijke beperking zijn kwetsbaar voor het ervaren van psychologische lijdensdruk, waarbij een hoge mate van schaamte en zelfkritiek een belangrijke rol kunnen spelen. Op compassie gebaseerde interventies richten zich op het vergroten van het welbevinden door het ontwikkelen van (zelf)compassie. Deze pilotstudie beschrijft de inzet en het effect van een van Mindfulness Based Compassionate Living afgeleide compassietraining bij vier mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Op basis van de resultaten lijkt een compassietraining een haalbare en toepasbare interventie te zijn met potentieel positieve uitkomsten (meer zelfcompassie en zelfwaardering), mits goed aangepast aan de voorkeuren en mogelijkheden van deelnemers.
Original languageEnglish
Pages (from-to)12-22
Number of pages11
JournalLVB Onderzoek & Praktijk
Volume18
Issue number1
Publication statusPublished - 1 Jun 2020

Keywords

  • Compassie
  • pilot study
  • visuele beperking
  • verstandelijke beperking

Fingerprint

Dive into the research topics of 'PILOTSTUDIE NAAR DE INZET VAN EEN COMPASSIETRAINING VOOR MENSEN MET EEN VISUELE, LICHAMELIJKE EN LICHTE TOT MATIGE VERSTANDELIJKE BEPERKING'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this