Pluk haar zet politie sneller op spoor

G.R. Davies, L. Font Morales

Research output: Contribution to JournalArticlePopular

Abstract

Pluk haar zet politie sneller op spoor
De politie kan voortaan met forensisch onderzoek veel sneller achterhalen waar iemand in de voorgaande twee weken is geweest.
Tot voor kort moesten in een zogeheten isotopenonderzoek naast haren ook botten en tanden worden onderzocht. Dat kostte al snel zes maanden. Nu heeft de politie aan een pluk haar al voldoende voor de meest recente verblijfsinformatie en daarvan zijn de resultaten binnen twee weken bekend.
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben dat gisteren bekendgemaakt. Deze informatie kan essentieel zijn voor het onderzoek naar bijvoorbeeld de identiteit van een lichaam. Daarnaast kan de verklaring van een levend persoon over de meest recente verblijfplaatsen sneller worden nagetrokken , legt een woordvoerster van het NFI uit.
Isotopen zijn heel kleine informatiedragers in het lichaam. Het zogenoemde isotopenonderzoek kan bijvoorbeeld worden ingezet wanneer iemands identiteit niet kan worden vastgesteld met behulp van DNA-onderzoek. Aan de hand van het isotopenonderzoek kan de politie te weten komen waar iemand vandaan komt of de laatste periode van zijn leven is geweest.
De meest recente verblijfsinformatie wordt in haren, maar ook in huid- en bloedcellen, opgeslagen. We krijgen ze onder andere binnen via drinkwater en dat varieert per regio van isotoopsamenstelling , verklaart de woordvoerster hoe de techniek werkt.
Haren zijn vooral interessant omdat die veel minder snel afbreken en dus langer bewaard blijven. Het NFI doet ook nog steeds onderzoek naar botten en tanden, omdat die meer informatie bevatten over iemand.
Original languageDutch
JournalReformatorisch Dagblad
Publication statusPublished - 19 Apr 2013

Cite this