Praktijkgericht onderzoek: Opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren

E.G. van der Velde, Paul Jansen, J.S.E. Dikkers

Research output: Book / ReportBookProfessional

Abstract

In dit boek staat de relevantie van onderzoek voor de praktijk centraal. Op overzichtelijke en concrete wijze wordt uitgelegd wat onderzoek inhoudt. Praktijkgericht onderzoek; opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren doorloopt de vijf fasen uit de cyclus voor praktijkgericht onderzoek.

De eerste fase behelst een probleemanalyse waarin de probleemdefinitie van de studie wordt opgesteld. Hierin worden het doel en de centrale vraagstelling van de studie bepaald in overleg met de betrokken organisatie (de opdrachtgever).

De tweede fase is het bestuderen van de bronnen en het bouwen van het conceptueel model. In deze fase staat literatuuronderzoek (wetenschappelijke, vak- en organisatieliteratuur) centraal, op basis waarvan het onderzoeksmodel wordt opgesteld.

De derde fase is het ontwerpen van het plan van aanpak. In deze fase is het zaak de studie in detail op te zetten (wordt het een vragenlijststudie onder alle afdelingen van de betrokken organisatie of worden het enkele interviews met sleutelfiguren?).

De vierde fase bestaat uit het uitvoeren van het onderzoek. Hierin worden de data verzameld (fase 4a) en vervolgens geanalyseerd (fase 4b) om het onderzoeksmodel uit de tweede fase te kunnen toetsen. In sommige gevallen wordt er in deze fase ook een interventie (bijvoorbeeld de invoering van een nieuw beoordelingssysteem) geïmplementeerd.

En ten slotte fase vijf: conclusies trekken en evalueren. In deze laatste fase worden de onderzoeksvragen beantwoord aan de hand van de resultaten en worden praktische aanbevelingen gegeven aan de opdrachtgever.
Original languageDutch
Place of PublicationHilversum
PublisherConcept Uitgeefgroep
Number of pages228
Edition3e
ISBN (Print)9789491743955
Publication statusPublished - 2018

Cite this

van der Velde, E. G., Jansen, P., & Dikkers, J. S. E. (2018). Praktijkgericht onderzoek: Opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren. (3e ed.) Hilversum: Concept Uitgeefgroep.
van der Velde, E.G. ; Jansen, Paul ; Dikkers, J.S.E. / Praktijkgericht onderzoek : Opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren. 3e ed. Hilversum : Concept Uitgeefgroep, 2018. 228 p.
@book{40e6937dcee645e8ae753577114a4061,
title = "Praktijkgericht onderzoek: Opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren",
abstract = "In dit boek staat de relevantie van onderzoek voor de praktijk centraal. Op overzichtelijke en concrete wijze wordt uitgelegd wat onderzoek inhoudt. Praktijkgericht onderzoek; opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren doorloopt de vijf fasen uit de cyclus voor praktijkgericht onderzoek. De eerste fase behelst een probleemanalyse waarin de probleemdefinitie van de studie wordt opgesteld. Hierin worden het doel en de centrale vraagstelling van de studie bepaald in overleg met de betrokken organisatie (de opdrachtgever). De tweede fase is het bestuderen van de bronnen en het bouwen van het conceptueel model. In deze fase staat literatuuronderzoek (wetenschappelijke, vak- en organisatieliteratuur) centraal, op basis waarvan het onderzoeksmodel wordt opgesteld. De derde fase is het ontwerpen van het plan van aanpak. In deze fase is het zaak de studie in detail op te zetten (wordt het een vragenlijststudie onder alle afdelingen van de betrokken organisatie of worden het enkele interviews met sleutelfiguren?). De vierde fase bestaat uit het uitvoeren van het onderzoek. Hierin worden de data verzameld (fase 4a) en vervolgens geanalyseerd (fase 4b) om het onderzoeksmodel uit de tweede fase te kunnen toetsen. In sommige gevallen wordt er in deze fase ook een interventie (bijvoorbeeld de invoering van een nieuw beoordelingssysteem) ge{\"i}mplementeerd. En ten slotte fase vijf: conclusies trekken en evalueren. In deze laatste fase worden de onderzoeksvragen beantwoord aan de hand van de resultaten en worden praktische aanbevelingen gegeven aan de opdrachtgever.",
author = "{van der Velde}, E.G. and Paul Jansen and J.S.E. Dikkers",
year = "2018",
language = "Dutch",
isbn = "9789491743955",
publisher = "Concept Uitgeefgroep",
edition = "3e",

}

van der Velde, EG, Jansen, P & Dikkers, JSE 2018, Praktijkgericht onderzoek: Opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren. 3e edn, Concept Uitgeefgroep, Hilversum.

Praktijkgericht onderzoek : Opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren. / van der Velde, E.G.; Jansen, Paul; Dikkers, J.S.E.

3e ed. Hilversum : Concept Uitgeefgroep, 2018. 228 p.

Research output: Book / ReportBookProfessional

TY - BOOK

T1 - Praktijkgericht onderzoek

T2 - Opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren

AU - van der Velde, E.G.

AU - Jansen, Paul

AU - Dikkers, J.S.E.

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - In dit boek staat de relevantie van onderzoek voor de praktijk centraal. Op overzichtelijke en concrete wijze wordt uitgelegd wat onderzoek inhoudt. Praktijkgericht onderzoek; opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren doorloopt de vijf fasen uit de cyclus voor praktijkgericht onderzoek. De eerste fase behelst een probleemanalyse waarin de probleemdefinitie van de studie wordt opgesteld. Hierin worden het doel en de centrale vraagstelling van de studie bepaald in overleg met de betrokken organisatie (de opdrachtgever). De tweede fase is het bestuderen van de bronnen en het bouwen van het conceptueel model. In deze fase staat literatuuronderzoek (wetenschappelijke, vak- en organisatieliteratuur) centraal, op basis waarvan het onderzoeksmodel wordt opgesteld. De derde fase is het ontwerpen van het plan van aanpak. In deze fase is het zaak de studie in detail op te zetten (wordt het een vragenlijststudie onder alle afdelingen van de betrokken organisatie of worden het enkele interviews met sleutelfiguren?). De vierde fase bestaat uit het uitvoeren van het onderzoek. Hierin worden de data verzameld (fase 4a) en vervolgens geanalyseerd (fase 4b) om het onderzoeksmodel uit de tweede fase te kunnen toetsen. In sommige gevallen wordt er in deze fase ook een interventie (bijvoorbeeld de invoering van een nieuw beoordelingssysteem) geïmplementeerd. En ten slotte fase vijf: conclusies trekken en evalueren. In deze laatste fase worden de onderzoeksvragen beantwoord aan de hand van de resultaten en worden praktische aanbevelingen gegeven aan de opdrachtgever.

AB - In dit boek staat de relevantie van onderzoek voor de praktijk centraal. Op overzichtelijke en concrete wijze wordt uitgelegd wat onderzoek inhoudt. Praktijkgericht onderzoek; opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren doorloopt de vijf fasen uit de cyclus voor praktijkgericht onderzoek. De eerste fase behelst een probleemanalyse waarin de probleemdefinitie van de studie wordt opgesteld. Hierin worden het doel en de centrale vraagstelling van de studie bepaald in overleg met de betrokken organisatie (de opdrachtgever). De tweede fase is het bestuderen van de bronnen en het bouwen van het conceptueel model. In deze fase staat literatuuronderzoek (wetenschappelijke, vak- en organisatieliteratuur) centraal, op basis waarvan het onderzoeksmodel wordt opgesteld. De derde fase is het ontwerpen van het plan van aanpak. In deze fase is het zaak de studie in detail op te zetten (wordt het een vragenlijststudie onder alle afdelingen van de betrokken organisatie of worden het enkele interviews met sleutelfiguren?). De vierde fase bestaat uit het uitvoeren van het onderzoek. Hierin worden de data verzameld (fase 4a) en vervolgens geanalyseerd (fase 4b) om het onderzoeksmodel uit de tweede fase te kunnen toetsen. In sommige gevallen wordt er in deze fase ook een interventie (bijvoorbeeld de invoering van een nieuw beoordelingssysteem) geïmplementeerd. En ten slotte fase vijf: conclusies trekken en evalueren. In deze laatste fase worden de onderzoeksvragen beantwoord aan de hand van de resultaten en worden praktische aanbevelingen gegeven aan de opdrachtgever.

UR - https://www.conceptuitgeefgroep.nl/boek/Praktijkgericht-onderzoek-1.html

M3 - Book

SN - 9789491743955

BT - Praktijkgericht onderzoek

PB - Concept Uitgeefgroep

CY - Hilversum

ER -

van der Velde EG, Jansen P, Dikkers JSE. Praktijkgericht onderzoek: Opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren. 3e ed. Hilversum: Concept Uitgeefgroep, 2018. 228 p.