Recht om te vergeten: Verleden wissen is een illusie

Research output: Contribution to JournalArticlePopular

Abstract

In NRC van 17 mei gaat Egbert Dommering in op de recente uitspraak van het EU Hof over het recht om te vergeten. Het aanpakken bij de bron, bijvoorbeeld door oude artikelen niet door Google te laten indexeren, kan soelaas bieden, maar niet altijd. Indien zowel de uploader van de informatie als de provider die de informatie host niet meewerkt, is het verwijderen van de link door de zoekmachine een goed alternatief. Niet ideaal blijft dat Google een rechtersrol krijgt opgedrongen waar je internetproviders liever niet mee opzadelt.
Niet ontkend kan worden dat Google door zijn centrale rol in onze 'dat ga ik Googlen'-samenleving een verantwoordelijkheid heeft. Bij de verzoeken die worden ingediend zal Google zich terughoudend moeten opstellen. Daarbij verwacht ik geen hausse aan verwijderingsverzoeken, aangezien de meeste ego-surfers desgewenst dagelijks kunnen constateren dat zij door de eerste tien treffers geen reputatieschade oplopen.
In het geval dat een verzoek gehonoreerd wordt, ontstaat overigens een vreemde situatie. Nu al wordt door Google lokaal meegewerkt http://(Google.nl, Google.es), maar doorgaans niet wereldwijd (Google.com). De vrijheid van meningsuiting is in de VS bijna absoluut en ook voor Google is dit een van de leidende beginselen binnen haar bedrijfsvoering. Indien mensen de ongekuiste versie over een persoon willen, kunnen zij die blijven vinden via Google.com.
Original languageDutch
Pages (from-to)3
JournalNRC
Publication statusPublished - 20 May 2014

Cite this