Routekaart: Te maken keuzes bij de ontwikkeling van betrouwbare kwaliteitsindicatoren in de zorg

Johan Visser, M Zuidgeest, M. Appelman, Xander Koolman

Research output: Book / ReportReportProfessional

13 Downloads (Pure)

Abstract

Routekaart faciliteert het gebruik van de indicatorstandaard. In Routekaart staat beschreven welke keuzes partijen in de zorg1 op welke momenten moeten maken en wat de potentiële impact hiervan is op de evaluatie van de kwaliteit van de indicator (inhoudsvaliditeit, registratievergelijkbaarheid, populatievergelijkbaarheid, steekproefvergelijkbaarheid en statistische betrouwbaar onderscheiden; zie Indicatorstandaard par. 1.5). Daarbij geeft de kaart inzicht in de consequenties van de te maken methodologische keuzes. De methodologie zelf staat beschreven in de indicatorstandaard.
Uit Routekaart blijkt dat het - met het oog op de kwaliteit van indicatoren - noodzakelijk is dat partijen in de zorg (op basis van onderzoek) keuzes maken over een groot aantal methodologische punten voordat ze indicatoren uitvragen. De indicatorstandaard is primair gericht op het gebruiken van indicatoren als keuze-informatie (gebruikersperspectief, zie Indicatorstandaard par. 1.3). Indicatorstandaard en Routekaart zijn daarnaast relevant voor andere gebruiksdoelen, zoals indicatoren voor zorgverzekeraars, toezicht of eigen gebruik door zorgaanbieders (zie Indicator- standaard bijlage 2). Bij het doorlopen van de keuzes vormt het template voor de weergave van indicatoren (zie Indicatorstandaard bijlage 7) een handig hulpmiddel.
Original languageEnglish
Publication statusPublished - 31 Dec 2012

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Routekaart: Te maken keuzes bij de ontwikkeling van betrouwbare kwaliteitsindicatoren in de zorg'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this