School Careers and Life Histories of Young Adults

J. Terwel, Danielle Van de Koot-Dees, Rosa Rodrigues

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

Abstract

In dit onderzoek zijn jongeren langdurig gevolgd, van hun 10e tot hun 28e jaar. De onderzoeksopzet is een ‘longitudinal embedded casestudy design’. Er is gebruik gemaakt van toetsen op de leeftijd van 10 en 12 jaar. Er zijn herhaalde diepte-interviews gehouden op de leeftijden van 16, 21 en 28 jaar. Wat wilden zij worden en is dat gelukt? De meeste jongeren zeggen tevreden te zijn met hun leven. ‘ Ik ben met een zilveren lepel in de mond geboren’ of ‘ Ik voel me een rijk mens’, zeggen de meest succesvolle jongeren met perspectiefvolle banen. Maar volgens de minder succesvolle jongeren slaagt het onderwijs er niet altijd in om hun talenten te herkennen en tot ontwikkeling te brengen. Zelfs goede leerlingen met een migratieachtergrond struikelen vaak toch nog in het voortgezet of hoger onderwijs. Soms kijken zij met spijt en bitterheid terug op gemiste kansen en vernederende ervaringen. In hun verhalen noemen zij gebrek aan steun, afleidingen, problemen met de gezondheid, geldgebrek, communicatieproblemen en conflicten met leraren als belangrijke risico’s in hun schoolloopbaan. De transitie van school naar werk verloopt zelden in een rechte lijn naar de gedroomde toekomst. We zien dromen sterven: vaak komen de jongeren op andere werkplekken terecht dan zij in hun tienerjaren voor ogen hadden. Twee jongeren zitten werkloos thuis. Verschillen in loopbanen zijn niet altijd te verklaren vanuit talenten en prestaties. Jongeren met een migratieachtergrond ervaren soms uitsluiting op school en bij stages, en bij sollicitaties hebben zij bijvoorbeeld het gevoel dat hun Marokkaanse achternaam niet meehelpt.
Translated title of the contributionSchool Careers and Life Histories of Young Adults
Original languageDutch
Article number49 (1-2)
Pages (from-to)40-41
Number of pages2
JournalDidaktief
Volume49
Issue number1-2
Publication statusPublished - 20 Jan 2019

Fingerprint

school career
young adult
school
interview

Bibliographical note

See also: Terwel, J, Van de Koot-Dees, D. & Rodrigues, G.R. (2018). Die droom heb ik nog steeds. Schoolloopbanen en levensverhalen van jongeren in een diverse samenleving. Antwerpen en Apeldoorn: Garant. ISBN 978-90-441-3617-3.

Keywords

  • Life histories
  • Schoolcareers
  • Young adults
  • Longitudinal research
  • Embedded case-study

Cite this

@article{3dc5e55e49e54aaf8ce2553394c6372f,
title = "Terwel, J, Van de Koot-Dees, D. & Rodrigues, G.R. (2019). De stem van de jongere. Didactief, Opinie en onderzoek voor de schoolpraktijk, jaargang 49, no.1-2, januari-februari, p. 40-41.",
abstract = "In dit onderzoek zijn jongeren langdurig gevolgd, van hun 10e tot hun 28e jaar. De onderzoeksopzet is een ‘longitudinal embedded casestudy design’. Er is gebruik gemaakt van toetsen op de leeftijd van 10 en 12 jaar. Er zijn herhaalde diepte-interviews gehouden op de leeftijden van 16, 21 en 28 jaar. Wat wilden zij worden en is dat gelukt? De meeste jongeren zeggen tevreden te zijn met hun leven. ‘ Ik ben met een zilveren lepel in de mond geboren’ of ‘ Ik voel me een rijk mens’, zeggen de meest succesvolle jongeren met perspectiefvolle banen. Maar volgens de minder succesvolle jongeren slaagt het onderwijs er niet altijd in om hun talenten te herkennen en tot ontwikkeling te brengen. Zelfs goede leerlingen met een migratieachtergrond struikelen vaak toch nog in het voortgezet of hoger onderwijs. Soms kijken zij met spijt en bitterheid terug op gemiste kansen en vernederende ervaringen. In hun verhalen noemen zij gebrek aan steun, afleidingen, problemen met de gezondheid, geldgebrek, communicatieproblemen en conflicten met leraren als belangrijke risico’s in hun schoolloopbaan. De transitie van school naar werk verloopt zelden in een rechte lijn naar de gedroomde toekomst. We zien dromen sterven: vaak komen de jongeren op andere werkplekken terecht dan zij in hun tienerjaren voor ogen hadden. Twee jongeren zitten werkloos thuis. Verschillen in loopbanen zijn niet altijd te verklaren vanuit talenten en prestaties. Jongeren met een migratieachtergrond ervaren soms uitsluiting op school en bij stages, en bij sollicitaties hebben zij bijvoorbeeld het gevoel dat hun Marokkaanse achternaam niet meehelpt.",
keywords = "Life histories, Schoolcareers, Young adults, Longitudinal research, Embedded case-study",
author = "J. Terwel and {Van de Koot-Dees}, Danielle and Rosa Rodrigues",
note = "See also: Terwel, J, Van de Koot-Dees, D. & Rodrigues, G.R. (2018). Die droom heb ik nog steeds. Schoolloopbanen en levensverhalen van jongeren in een diverse samenleving. Antwerpen en Apeldoorn: Garant. ISBN 978-90-441-3617-3.",
year = "2019",
month = "1",
day = "20",
language = "Dutch",
volume = "49",
pages = "40--41",
journal = "Didaktief",
issn = "1572-4085",
number = "1-2",

}

Terwel, J, Van de Koot-Dees, D. & Rodrigues, G.R. (2019). De stem van de jongere. Didactief, Opinie en onderzoek voor de schoolpraktijk, jaargang 49, no.1-2, januari-februari, p. 40-41. / Terwel, J.; Van de Koot-Dees, Danielle; Rodrigues, Rosa.

In: Didaktief, Vol. 49, No. 1-2, 49 (1-2), 20.01.2019, p. 40-41.

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Terwel, J, Van de Koot-Dees, D. & Rodrigues, G.R. (2019). De stem van de jongere. Didactief, Opinie en onderzoek voor de schoolpraktijk, jaargang 49, no.1-2, januari-februari, p. 40-41.

AU - Terwel, J.

AU - Van de Koot-Dees, Danielle

AU - Rodrigues, Rosa

N1 - See also: Terwel, J, Van de Koot-Dees, D. & Rodrigues, G.R. (2018). Die droom heb ik nog steeds. Schoolloopbanen en levensverhalen van jongeren in een diverse samenleving. Antwerpen en Apeldoorn: Garant. ISBN 978-90-441-3617-3.

PY - 2019/1/20

Y1 - 2019/1/20

N2 - In dit onderzoek zijn jongeren langdurig gevolgd, van hun 10e tot hun 28e jaar. De onderzoeksopzet is een ‘longitudinal embedded casestudy design’. Er is gebruik gemaakt van toetsen op de leeftijd van 10 en 12 jaar. Er zijn herhaalde diepte-interviews gehouden op de leeftijden van 16, 21 en 28 jaar. Wat wilden zij worden en is dat gelukt? De meeste jongeren zeggen tevreden te zijn met hun leven. ‘ Ik ben met een zilveren lepel in de mond geboren’ of ‘ Ik voel me een rijk mens’, zeggen de meest succesvolle jongeren met perspectiefvolle banen. Maar volgens de minder succesvolle jongeren slaagt het onderwijs er niet altijd in om hun talenten te herkennen en tot ontwikkeling te brengen. Zelfs goede leerlingen met een migratieachtergrond struikelen vaak toch nog in het voortgezet of hoger onderwijs. Soms kijken zij met spijt en bitterheid terug op gemiste kansen en vernederende ervaringen. In hun verhalen noemen zij gebrek aan steun, afleidingen, problemen met de gezondheid, geldgebrek, communicatieproblemen en conflicten met leraren als belangrijke risico’s in hun schoolloopbaan. De transitie van school naar werk verloopt zelden in een rechte lijn naar de gedroomde toekomst. We zien dromen sterven: vaak komen de jongeren op andere werkplekken terecht dan zij in hun tienerjaren voor ogen hadden. Twee jongeren zitten werkloos thuis. Verschillen in loopbanen zijn niet altijd te verklaren vanuit talenten en prestaties. Jongeren met een migratieachtergrond ervaren soms uitsluiting op school en bij stages, en bij sollicitaties hebben zij bijvoorbeeld het gevoel dat hun Marokkaanse achternaam niet meehelpt.

AB - In dit onderzoek zijn jongeren langdurig gevolgd, van hun 10e tot hun 28e jaar. De onderzoeksopzet is een ‘longitudinal embedded casestudy design’. Er is gebruik gemaakt van toetsen op de leeftijd van 10 en 12 jaar. Er zijn herhaalde diepte-interviews gehouden op de leeftijden van 16, 21 en 28 jaar. Wat wilden zij worden en is dat gelukt? De meeste jongeren zeggen tevreden te zijn met hun leven. ‘ Ik ben met een zilveren lepel in de mond geboren’ of ‘ Ik voel me een rijk mens’, zeggen de meest succesvolle jongeren met perspectiefvolle banen. Maar volgens de minder succesvolle jongeren slaagt het onderwijs er niet altijd in om hun talenten te herkennen en tot ontwikkeling te brengen. Zelfs goede leerlingen met een migratieachtergrond struikelen vaak toch nog in het voortgezet of hoger onderwijs. Soms kijken zij met spijt en bitterheid terug op gemiste kansen en vernederende ervaringen. In hun verhalen noemen zij gebrek aan steun, afleidingen, problemen met de gezondheid, geldgebrek, communicatieproblemen en conflicten met leraren als belangrijke risico’s in hun schoolloopbaan. De transitie van school naar werk verloopt zelden in een rechte lijn naar de gedroomde toekomst. We zien dromen sterven: vaak komen de jongeren op andere werkplekken terecht dan zij in hun tienerjaren voor ogen hadden. Twee jongeren zitten werkloos thuis. Verschillen in loopbanen zijn niet altijd te verklaren vanuit talenten en prestaties. Jongeren met een migratieachtergrond ervaren soms uitsluiting op school en bij stages, en bij sollicitaties hebben zij bijvoorbeeld het gevoel dat hun Marokkaanse achternaam niet meehelpt.

KW - Life histories

KW - Schoolcareers

KW - Young adults

KW - Longitudinal research

KW - Embedded case-study

M3 - Article

VL - 49

SP - 40

EP - 41

JO - Didaktief

JF - Didaktief

SN - 1572-4085

IS - 1-2

M1 - 49 (1-2)

ER -