SIVT: Sociale InformatieVerwerkingsTest: Handleiding

Maaike van Rest, Aart Vriens, Walter Matthys, Maroesjka van Nieuwenhuijzen

Research output: Book / ReportBookProfessional

Abstract

De SIVT is een unieke test waarmee de sterke en zwakke aspecten van de sociale informatieverwerking in kaart worden gebracht. De SIVT is in te zetten bij kinderen en jongeren met externaliserende gedragsproblemen of andere problemen waarbij de verwerking van sociale informatie een rol kan spelen. Wat de SIVT uniek maakt is dat hij ook geschikt is voor kinderen en jongeren met een LVB.

De resultaten geven inzicht in de sociale informatieverwerking van het kind, wat handvatten biedt voor verdere behandeling of begeleiding. Bekijk hier een filmpje van de auteur over de doelgroep van de SIVT

Beschrijving
De SIVT is een interactieve, digitale test en heeft twee verschillende versies: een versie voor kinderen (8-12 jaar) en een versie voor jongeren (13-17 jaar). De test wordt afgenomen met een tablet of laptop en bestaat uit filmpjes van sociale probleemsituaties waarover het kind vragen beantwoordt. De sociale probleemsituaties in de filmpjes zijn realistisch en relevant voor de leeftijdsgroepen.

Het is aangetoond dat inadequate sociale informatieverwerking een belangrijke verklarende factor is voor gedragsproblemen bij kinderen en jongeren. Sociale informatieverwerking bestaat uit verschillende stappen:

1. Waarnemen van de situatie en probleemherkenning (Encoderen)
2. Interpreteren
3. Doelen stellen
4. Bedenken van verschillende reacties als oplossingen (Respons-generatie)
5. Beoordelen van de reacties en kiezen van één reactie als oplossing (Responsevaluatie en -selectie)
6. Uitvoeren van de reactie
Al deze stappen zijn als variabelen opgenomen in de SIVT. De uitkomst biedt de onderzoeker waardevolle informatie over de sociale informatieverwerking van een kind, wat een goed uitgangspunt biedt voor verdere behandeling en interventie.

Normen
De SIVT is af te nemen bij kinderen van 8 tot 17 jaar.

Er zijn Nederlandse populatienormen beschikbaar, gebaseerd op onderzoek gedaan in 2018 bij 472 kinderen. Er zijn verschillende normen voor kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar en voor kinderen van 13 tot en met 17 jaar.
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherHogrefe Uitgevers BV Amsterdam
Number of pages119
Publication statusPublished - May 2019

Bibliographical note

Productnummer 5705202

Keywords

  • sociale informatieverwerking
  • diagnostisch instrument
  • agressie / gedragsproblemen

Cite this