Slavernij en slavenhandel: afgeschaft maar niet voorbij

Translated title of the contribution: Slavery

Research output: Contribution to JournalArticleAcademic

Abstract

Honderdvijftig jaar geleden, 1 juli 1863, werd de slavernij officieel afgeschaft in ons Koninkrijk. Maar de afschaffing van de slavenhandel en slavernij in de negentiende eeuw ten spijt duikt het fenomeen in vele landen, maar ook bij ons, nog steeds en in vele varianten de kop op. De Internationale Arbeidsorganisatie schat het aantal slachtoffers wereldwijd op zo’n 21 miljoen mensen. Dit artikel beoogt inzicht te geven in de uitdagingen waarvoor de overheid zich geplaatst ziet in de bestrijding van de mensenhandel als moderne vorm van slavernij.
Deze uitdagingen van de staat worden geplaatst in het licht van het juridisch instrumentarium dat is ontwikkeld in de 20e eeuw tot op heden, waarbij in het bijzonder wordt ingegaan op de plichten die op hem rusten, zoals pregnant
blijkt uit recente Straatsburgse jurisprudentie. De internationale rechtsontwikkeling en de hardnekkigheid van het fenomeen worden bezien vanuit de historische achtergrond van de betrokkenheid van Nederland bij de voormalige slavenhandel, de aanloop naar de afschaffing van de slavernij en de nasleep daarvan.
Translated title of the contributionSlavery
Original languageDutch
Pages (from-to)1694-1701
Number of pages8
JournalNederlands Juristenblad
Volume26
Issue number1542
Publication statusPublished - 2013

Keywords

  • human trafficking
  • slavery
  • Human Rights
  • European Convention on Human Rights
  • Criminal law

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Slavery'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this