Staat de wereld in brand? Over geopolitiek, energie en een klimaat in crisis

Translated title of the contribution: A world on fire?: On geopolitics, energy and a climate in crisis

Mathieu Blondeel, Moniek de Jong

Research output: Book / ReportBookPopular

Abstract

Onze honger naar fossiele brandstoffen ligt aan de basis van de klimaatcrisis, (koloniale) oorlogen, economische recessies en zoveel meer. Vandaag staan we echter aan het begin van een wereldwijde energietransformatie. Terwijl we onze afhankelijkheid van olie, steenkool en gas afbouwen, wordt hernieuwbare energie de ruggengraat van een nieuw systeem.

Zal deze transformatie van de wereld een veiligere plek maken? Dat is de vraag die Mathieu Blondeel en Moniek de Jong willen beantwoorden in dit klimaatessay. We moeten vermijden dat we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen inruilen voor één van lithium, kobalt en nikkel. Daarmee hebben we namelijk het probleem verre van opgelost.

De uitdagingen en obstakels zijn enorm, want de wereld buiten de energiesector verandert ook snel. China heeft bijvoorbeeld in sneltempo de VS ingehaald als tweede supermacht, terwijl ook andere landen zich roeren. Voor de EU is dit dan weer een uitgelezen kans om haar economie en samenleving ingrijpend te herdenken. Maar slaagt het daar ook in?

Het oude credo van Antonio Gramsci lijkt vandaag springlevend: ‘Een oude wereld is aan het sterven, een nieuwe worstelt met haar geboorte. Een tijd van monsters is aangebroken.’
Translated title of the contributionA world on fire?: On geopolitics, energy and a climate in crisis
Original languageDutch
PublisherASP Editions
Number of pages156
ISBN (Print)9789461175533
Publication statusPublished - 2023

Publication series

NameDe Klimaatessays
PublisherASP Editions

Fingerprint

Dive into the research topics of 'A world on fire? On geopolitics, energy and a climate in crisis'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this