The Dancing Delinquent. Telling experiments

Margot L. van Dobben, Fien Verkuijlen, Lidija Jovanovic, Maarten R. Stokhof, Lex L.M. Borst, Yara van Schaaik, Marieke A.H. van Thiel, Milly Willemsen, J.J. van der Kemp, P.J. van Koppen

Research output: Book / ReportBookPopular

Abstract

Het was al donker toen vader en zoon hun hond uitlieten in een woonwijk in Breukelen. Zij zagen een vreemde man lopen, achtervolgden hem en belden 112. Even later vonden zij in de bosjes een vrouw die ernstig was mishandeld. Zij was er zo slecht aan toe, dat ze twee dagen later overleed. De vreemde man was de verdachte, de enige verdachte die serieus werd onderzocht. Hij kreeg een gevangenisstraf van vijftien jaar opgelegd. Al het bewijs in zijn strafzaak kent echter problemen, blijkt uit het onderzoek van het Project Gerede Twijfel. Waar sporen zouden moeten zijn, ontbreken ze. Waar het NFI helder zou moeten rapporteren, komen er misleidende rapporten. Waar onderzoek zou moeten worden gedaan naar andere scenario’s, blijft dat achterwege. De analyses en experimenten van het Project Gerede Twijfel leiden tot een nieuwe kijk op de zaak van De dansende dader.
Translated title of the contributionThe Dancing Delinquent.: Telling experiments
Original languageDutch
Place of PublicationDen Haag
PublisherBoom juridisch
Number of pages90
ISBN (Print)9789462368170
Publication statusPublished - 2018

Publication series

NameGerede Twijfel
PublisherBoom Juridisch

Fingerprint

Experiment
Scenarios
Delinquents
Huns
Leiden
Dancing

Keywords

  • gerede twijfel
  • onterechte veroordelingen
  • strafrecht
  • criminologie
  • rechtspsychology

Cite this

van Dobben, M. L., Verkuijlen, F., Jovanovic, L., Stokhof, M. R., Borst, L. L. M., van Schaaik, Y., ... van Koppen, P. J. (2018). De dansende dader: Veelzeggende experimenten. (Gerede Twijfel). Den Haag: Boom juridisch.
van Dobben, Margot L. ; Verkuijlen, Fien ; Jovanovic, Lidija ; Stokhof, Maarten R. ; Borst, Lex L.M. ; van Schaaik, Yara ; van Thiel, Marieke A.H. ; Willemsen, Milly ; van der Kemp, J.J. ; van Koppen, P.J. / De dansende dader : Veelzeggende experimenten. Den Haag : Boom juridisch, 2018. 90 p. (Gerede Twijfel).
@book{c1d00bf59633477b9532db020730525a,
title = "De dansende dader: Veelzeggende experimenten",
abstract = "Het was al donker toen vader en zoon hun hond uitlieten in een woonwijk in Breukelen. Zij zagen een vreemde man lopen, achtervolgden hem en belden 112. Even later vonden zij in de bosjes een vrouw die ernstig was mishandeld. Zij was er zo slecht aan toe, dat ze twee dagen later overleed. De vreemde man was de verdachte, de enige verdachte die serieus werd onderzocht. Hij kreeg een gevangenisstraf van vijftien jaar opgelegd. Al het bewijs in zijn strafzaak kent echter problemen, blijkt uit het onderzoek van het Project Gerede Twijfel. Waar sporen zouden moeten zijn, ontbreken ze. Waar het NFI helder zou moeten rapporteren, komen er misleidende rapporten. Waar onderzoek zou moeten worden gedaan naar andere scenario’s, blijft dat achterwege. De analyses en experimenten van het Project Gerede Twijfel leiden tot een nieuwe kijk op de zaak van De dansende dader.",
keywords = "gerede twijfel, onterechte veroordelingen, strafrecht, criminologie, rechtspsychology",
author = "{van Dobben}, {Margot L.} and Fien Verkuijlen and Lidija Jovanovic and Stokhof, {Maarten R.} and Borst, {Lex L.M.} and {van Schaaik}, Yara and {van Thiel}, {Marieke A.H.} and Milly Willemsen and {van der Kemp}, J.J. and {van Koppen}, P.J.",
year = "2018",
language = "Dutch",
isbn = "9789462368170",
series = "Gerede Twijfel",
publisher = "Boom juridisch",

}

van Dobben, ML, Verkuijlen, F, Jovanovic, L, Stokhof, MR, Borst, LLM, van Schaaik, Y, van Thiel, MAH, Willemsen, M, van der Kemp, JJ & van Koppen, PJ 2018, De dansende dader: Veelzeggende experimenten. Gerede Twijfel, Boom juridisch, Den Haag.

De dansende dader : Veelzeggende experimenten. / van Dobben, Margot L.; Verkuijlen, Fien; Jovanovic, Lidija; Stokhof, Maarten R.; Borst, Lex L.M.; van Schaaik, Yara; van Thiel, Marieke A.H.; Willemsen, Milly; van der Kemp, J.J.; van Koppen, P.J.

Den Haag : Boom juridisch, 2018. 90 p. (Gerede Twijfel).

Research output: Book / ReportBookPopular

TY - BOOK

T1 - De dansende dader

T2 - Veelzeggende experimenten

AU - van Dobben, Margot L.

AU - Verkuijlen, Fien

AU - Jovanovic, Lidija

AU - Stokhof, Maarten R.

AU - Borst, Lex L.M.

AU - van Schaaik, Yara

AU - van Thiel, Marieke A.H.

AU - Willemsen, Milly

AU - van der Kemp, J.J.

AU - van Koppen, P.J.

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Het was al donker toen vader en zoon hun hond uitlieten in een woonwijk in Breukelen. Zij zagen een vreemde man lopen, achtervolgden hem en belden 112. Even later vonden zij in de bosjes een vrouw die ernstig was mishandeld. Zij was er zo slecht aan toe, dat ze twee dagen later overleed. De vreemde man was de verdachte, de enige verdachte die serieus werd onderzocht. Hij kreeg een gevangenisstraf van vijftien jaar opgelegd. Al het bewijs in zijn strafzaak kent echter problemen, blijkt uit het onderzoek van het Project Gerede Twijfel. Waar sporen zouden moeten zijn, ontbreken ze. Waar het NFI helder zou moeten rapporteren, komen er misleidende rapporten. Waar onderzoek zou moeten worden gedaan naar andere scenario’s, blijft dat achterwege. De analyses en experimenten van het Project Gerede Twijfel leiden tot een nieuwe kijk op de zaak van De dansende dader.

AB - Het was al donker toen vader en zoon hun hond uitlieten in een woonwijk in Breukelen. Zij zagen een vreemde man lopen, achtervolgden hem en belden 112. Even later vonden zij in de bosjes een vrouw die ernstig was mishandeld. Zij was er zo slecht aan toe, dat ze twee dagen later overleed. De vreemde man was de verdachte, de enige verdachte die serieus werd onderzocht. Hij kreeg een gevangenisstraf van vijftien jaar opgelegd. Al het bewijs in zijn strafzaak kent echter problemen, blijkt uit het onderzoek van het Project Gerede Twijfel. Waar sporen zouden moeten zijn, ontbreken ze. Waar het NFI helder zou moeten rapporteren, komen er misleidende rapporten. Waar onderzoek zou moeten worden gedaan naar andere scenario’s, blijft dat achterwege. De analyses en experimenten van het Project Gerede Twijfel leiden tot een nieuwe kijk op de zaak van De dansende dader.

KW - gerede twijfel

KW - onterechte veroordelingen

KW - strafrecht

KW - criminologie

KW - rechtspsychology

M3 - Book

SN - 9789462368170

T3 - Gerede Twijfel

BT - De dansende dader

PB - Boom juridisch

CY - Den Haag

ER -

van Dobben ML, Verkuijlen F, Jovanovic L, Stokhof MR, Borst LLM, van Schaaik Y et al. De dansende dader: Veelzeggende experimenten. Den Haag: Boom juridisch, 2018. 90 p. (Gerede Twijfel).