The Occupation Stratification of Suriname: Hotdog or Pom?

Tamira E. Sno, Harry BG Ganzeboom

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Volgens gangbare inzichten zijn beroepshiërarchieën wereldwijd en historisch sterk gelijkend (de ‘Treiman constante’). In dit paper onderzoeken wij of een landspecifieke schaling (SRSEI) van 39 beroepsgroepen in een in Suriname in 2011-2013 gehouden nationale survey (N=3929) afwijkt van de gangbare internationale schaling (ISEI). Wij vinden drie markante uitzonderingen op de Treiman regel: goudzoekers, hosselende markt-verkopers en kostgrondbewerkers. Echter, alleen wat betreft kostgrondbewerkers is een Surinaamse schaling echt een verbetering. Voor marktverkopers gaat het om een classificatiefout en voor goudzoekers is de internationale schaling beter. Voor de overige beroepen vinden we dat de meting van hun sociaal-economische status ca. 5%-9% verbetert door een Surinaamse schaling.
Translated title of the contributionThe Occupation Stratification of Suriname: Hotdog or Pom?
Original languageDutch
Pages (from-to)771-793
JournalAcademic Journal of Suriname
Volume8
Publication statusPublished - 31 Dec 2017

Fingerprint

Suriname
occupation

Cite this

@article{c5535287363f406391737f9cad8b5f0d,
title = "De Beroepenstratificatie van Suriname: Hotdog of Broodje Pom?",
abstract = "Volgens gangbare inzichten zijn beroepshi{\"e}rarchie{\"e}n wereldwijd en historisch sterk gelijkend (de ‘Treiman constante’). In dit paper onderzoeken wij of een landspecifieke schaling (SRSEI) van 39 beroepsgroepen in een in Suriname in 2011-2013 gehouden nationale survey (N=3929) afwijkt van de gangbare internationale schaling (ISEI). Wij vinden drie markante uitzonderingen op de Treiman regel: goudzoekers, hosselende markt-verkopers en kostgrondbewerkers. Echter, alleen wat betreft kostgrondbewerkers is een Surinaamse schaling echt een verbetering. Voor marktverkopers gaat het om een classificatiefout en voor goudzoekers is de internationale schaling beter. Voor de overige beroepen vinden we dat de meting van hun sociaal-economische status ca. 5{\%}-9{\%} verbetert door een Surinaamse schaling.",
author = "Sno, {Tamira E.} and Ganzeboom, {Harry BG}",
year = "2017",
month = "12",
day = "31",
language = "Dutch",
volume = "8",
pages = "771--793",
journal = "Academic Journal of Suriname",
issn = "2079-3456",

}

De Beroepenstratificatie van Suriname: Hotdog of Broodje Pom? / Sno, Tamira E.; Ganzeboom, Harry BG.

In: Academic Journal of Suriname, Vol. 8, 31.12.2017, p. 771-793.

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - De Beroepenstratificatie van Suriname: Hotdog of Broodje Pom?

AU - Sno, Tamira E.

AU - Ganzeboom, Harry BG

PY - 2017/12/31

Y1 - 2017/12/31

N2 - Volgens gangbare inzichten zijn beroepshiërarchieën wereldwijd en historisch sterk gelijkend (de ‘Treiman constante’). In dit paper onderzoeken wij of een landspecifieke schaling (SRSEI) van 39 beroepsgroepen in een in Suriname in 2011-2013 gehouden nationale survey (N=3929) afwijkt van de gangbare internationale schaling (ISEI). Wij vinden drie markante uitzonderingen op de Treiman regel: goudzoekers, hosselende markt-verkopers en kostgrondbewerkers. Echter, alleen wat betreft kostgrondbewerkers is een Surinaamse schaling echt een verbetering. Voor marktverkopers gaat het om een classificatiefout en voor goudzoekers is de internationale schaling beter. Voor de overige beroepen vinden we dat de meting van hun sociaal-economische status ca. 5%-9% verbetert door een Surinaamse schaling.

AB - Volgens gangbare inzichten zijn beroepshiërarchieën wereldwijd en historisch sterk gelijkend (de ‘Treiman constante’). In dit paper onderzoeken wij of een landspecifieke schaling (SRSEI) van 39 beroepsgroepen in een in Suriname in 2011-2013 gehouden nationale survey (N=3929) afwijkt van de gangbare internationale schaling (ISEI). Wij vinden drie markante uitzonderingen op de Treiman regel: goudzoekers, hosselende markt-verkopers en kostgrondbewerkers. Echter, alleen wat betreft kostgrondbewerkers is een Surinaamse schaling echt een verbetering. Voor marktverkopers gaat het om een classificatiefout en voor goudzoekers is de internationale schaling beter. Voor de overige beroepen vinden we dat de meting van hun sociaal-economische status ca. 5%-9% verbetert door een Surinaamse schaling.

M3 - Article

VL - 8

SP - 771

EP - 793

JO - Academic Journal of Suriname

JF - Academic Journal of Suriname

SN - 2079-3456

ER -