Het radicale midden overzee: Verkenningen van het postliberalisme

Translated title of the contribution: The radical center overseas: Explorations of postliberalism

Patrick Overeem (Editor), Hans Martien ten Napel (Editor)

Research output: Book / ReportBook editingAcademic

Abstract

Het liberalisme drukt een groot stempel op de Nederlandse samenleving. Tegelijk krijgt het liberalisme veel kritiek, zowel van links als van rechts. Als we onze samenleving anders zouden willen inrichten, zonder iets van onze vrijheden op te geven: wat kan er dan voor in de plaats komen? Een alternatief dat zich momenteel vanuit 'het radicale midden’ aandient is het ‘postliberalisme’.
Geïnspireerd door christelijk-sociaal denken hekelen vooral Britse en Amerikaanse postliberalen zowel de vermarkting als de verstatelijking van belangrijke levenssferen. Ze hechten veel belang aan lokale gemeenschappen en persoonlijke deugdzaamheid. Ze worden daarbij vooral geïnspireerd door christelijk-sociaal denken. Hun postliberalisme heeft dan ook diepe theologische en filosofische wortels. Het is een uitdagende beweging voor mensen die teleurgesteld zijn in de gevestigde partijen, maar zich niet thuis voelen bij bij politieke extremen.
Deze bundel heeft tot doel om het Nederlandse publiek met dit postliberale gedachtegoed bekend te maken. Biedt het overzeese postliberalisme ook voor ons een wenkend perspectief?
Translated title of the contributionThe radical center overseas: Explorations of postliberalism
Original languageDutch
Place of PublicationUtrecht
PublisherEburon
Number of pages208
ISBN (Print)9789463013819
Publication statusPublished - 2021

Publication series

NameAnnalen van het Thijmgenootschap
PublisherEburon
No.2
Volume109

Keywords

 • Postliberalism
 • Liberalism
 • Modernity
 • Christian democracy
 • political philosophy

VU Research Profile

 • Governance for Society

Fingerprint

Dive into the research topics of 'The radical center overseas: Explorations of postliberalism'. Together they form a unique fingerprint.
 • Inleiding: Kennismaken met het postliberalisme

  Overeem, P. & ten Napel, H. M., 2021, Het radicale midden overzee: Verkenningen van het postliberalisme. Overeem, P. & ten Napel, H-M. (eds.). Utrecht: Eburon, p. 7-20 14 p. (Annalen van het Thijmgenootschap; vol. 109, no. 2).

  Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterAcademic

 • Vuurtorens en veldhospitalen: Het postliberale alternatief

  Overeem, P., 2021, Het radicale midden overzee: Verkenningen van het postliberalisme. Overeem, P. & ten Napel, H-M. (eds.). Utrecht: Eburon, p. 181-200 20 p. (Annalen van het Thijmgenootschap; vol. 109, no. 2).

  Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterAcademic

Cite this