The torn fingernail: An alternative explanation for DNA evidence

M.M. De Boer, S.N.P. Wiznitzer, M.J.C. Evertzen, A. Vredeveldt, P.J. van Koppen

Research output: Book / ReportBookAcademic

Abstract

De brandweer vond op een zondagochtend in 2002 bij het blussen van een brand de lichamen van de Oost-Europese Ona en haar tweejarige dochtertje Adina. Bij de sectie bleek dat Ona en Adina niet door de brand om het leven waren gekomen, maar dat ze daarvoor al waren gedood. Tien dagen later meldde Ona’s buurman Hans zich bij de politie. Hij vertelde dat hij een paar uur voor de brand in Ona’s huis was geweest om daar spullen te stelen. Hij had haar toen niet gezien. Hans maakte zich verdacht en werd veroordeeld voor het plegen van doodslag op Ona en Adina. Het belangrijkste bewijs was dat zijn DNA onder Ona’s nagels was gevonden. Hans ontkende en zei dat zijn DNA al veel eerder onder Ona’s nagels terecht was gekomen. In het Project Gerede Twijfel werd de veroordeling van Hans onderzocht. Wat blijft er over van het bewijs na een precieze analyse en een experiment met DNA?
Translated title of the contributionThe torn fingernail: An alternative explanation for DNA evidence
Original languageDutch
PublisherBoom juridisch
Number of pages110
ISBN (Electronic)978‐94‐6274‐687‐9
ISBN (Print)978‐94‐6236‐747‐0
Publication statusPublished - 2017

Fingerprint

DNA Evidence
Experiment

Cite this

De Boer, M. M., Wiznitzer, S. N. P., Evertzen, M. J. C., Vredeveldt, A., & van Koppen, P. J. (2017). De gescheurde nagel: Een alternatieve verklaring voor DNA-bewijs. Boom juridisch.
De Boer, M.M. ; Wiznitzer, S.N.P. ; Evertzen, M.J.C. ; Vredeveldt, A. ; van Koppen, P.J. / De gescheurde nagel: Een alternatieve verklaring voor DNA-bewijs. Boom juridisch, 2017. 110 p.
@book{482d58a8627b40128a0d6a6e5997c773,
title = "De gescheurde nagel: Een alternatieve verklaring voor DNA-bewijs",
abstract = "De brandweer vond op een zondagochtend in 2002 bij het blussen van een brand de lichamen van de Oost-Europese Ona en haar tweejarige dochtertje Adina. Bij de sectie bleek dat Ona en Adina niet door de brand om het leven waren gekomen, maar dat ze daarvoor al waren gedood. Tien dagen later meldde Ona’s buurman Hans zich bij de politie. Hij vertelde dat hij een paar uur voor de brand in Ona’s huis was geweest om daar spullen te stelen. Hij had haar toen niet gezien. Hans maakte zich verdacht en werd veroordeeld voor het plegen van doodslag op Ona en Adina. Het belangrijkste bewijs was dat zijn DNA onder Ona’s nagels was gevonden. Hans ontkende en zei dat zijn DNA al veel eerder onder Ona’s nagels terecht was gekomen. In het Project Gerede Twijfel werd de veroordeling van Hans onderzocht. Wat blijft er over van het bewijs na een precieze analyse en een experiment met DNA?",
author = "{De Boer}, M.M. and S.N.P. Wiznitzer and M.J.C. Evertzen and A. Vredeveldt and {van Koppen}, P.J.",
year = "2017",
language = "Dutch",
isbn = "978‐94‐6236‐747‐0",
publisher = "Boom juridisch",

}

De Boer, MM, Wiznitzer, SNP, Evertzen, MJC, Vredeveldt, A & van Koppen, PJ 2017, De gescheurde nagel: Een alternatieve verklaring voor DNA-bewijs. Boom juridisch.

De gescheurde nagel: Een alternatieve verklaring voor DNA-bewijs. / De Boer, M.M.; Wiznitzer, S.N.P.; Evertzen, M.J.C.; Vredeveldt, A.; van Koppen, P.J.

Boom juridisch, 2017. 110 p.

Research output: Book / ReportBookAcademic

TY - BOOK

T1 - De gescheurde nagel: Een alternatieve verklaring voor DNA-bewijs

AU - De Boer, M.M.

AU - Wiznitzer, S.N.P.

AU - Evertzen, M.J.C.

AU - Vredeveldt, A.

AU - van Koppen, P.J.

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - De brandweer vond op een zondagochtend in 2002 bij het blussen van een brand de lichamen van de Oost-Europese Ona en haar tweejarige dochtertje Adina. Bij de sectie bleek dat Ona en Adina niet door de brand om het leven waren gekomen, maar dat ze daarvoor al waren gedood. Tien dagen later meldde Ona’s buurman Hans zich bij de politie. Hij vertelde dat hij een paar uur voor de brand in Ona’s huis was geweest om daar spullen te stelen. Hij had haar toen niet gezien. Hans maakte zich verdacht en werd veroordeeld voor het plegen van doodslag op Ona en Adina. Het belangrijkste bewijs was dat zijn DNA onder Ona’s nagels was gevonden. Hans ontkende en zei dat zijn DNA al veel eerder onder Ona’s nagels terecht was gekomen. In het Project Gerede Twijfel werd de veroordeling van Hans onderzocht. Wat blijft er over van het bewijs na een precieze analyse en een experiment met DNA?

AB - De brandweer vond op een zondagochtend in 2002 bij het blussen van een brand de lichamen van de Oost-Europese Ona en haar tweejarige dochtertje Adina. Bij de sectie bleek dat Ona en Adina niet door de brand om het leven waren gekomen, maar dat ze daarvoor al waren gedood. Tien dagen later meldde Ona’s buurman Hans zich bij de politie. Hij vertelde dat hij een paar uur voor de brand in Ona’s huis was geweest om daar spullen te stelen. Hij had haar toen niet gezien. Hans maakte zich verdacht en werd veroordeeld voor het plegen van doodslag op Ona en Adina. Het belangrijkste bewijs was dat zijn DNA onder Ona’s nagels was gevonden. Hans ontkende en zei dat zijn DNA al veel eerder onder Ona’s nagels terecht was gekomen. In het Project Gerede Twijfel werd de veroordeling van Hans onderzocht. Wat blijft er over van het bewijs na een precieze analyse en een experiment met DNA?

M3 - Book

SN - 978‐94‐6236‐747‐0

BT - De gescheurde nagel: Een alternatieve verklaring voor DNA-bewijs

PB - Boom juridisch

ER -

De Boer MM, Wiznitzer SNP, Evertzen MJC, Vredeveldt A, van Koppen PJ. De gescheurde nagel: Een alternatieve verklaring voor DNA-bewijs. Boom juridisch, 2017. 110 p.