Uitbesteden en innovatie in de bouw: Het toenemend belang van de regie- en handelsfunctie

F.A.G. den Butter, O.K. van Megchelen

Research output: Working paperProfessional

Abstract

De verplaatsing en outsorcing van productie vormt een actueel thema in het huidige beleidsdebat (zie b.v. Gorter, Tang en Toet, 2005). In feite is er niets nieuws onder de zon, maar is dit gewoonweg het gevolg van de voortgaande internationale specialisatie die bijdraagt tot een toename van de (arbeids)productiviteit en dus tot de economische groei. Dit artikel laat zien dat ook binnenlands, in de bouw, het gebruik is om steeds meer werk via onderaannemers uit te besteden. Zo daalde het eigen werk in de omzet van b and u bedrijven in 10 jaar tijd met ongeveer 16%, en in de gww met 20%. Het kaderpersoneel in de bouw, dat voor een belangrijk deel bij de regievoering en uitbesteding betrokken is, nam in de periode 1990-2001 met 80% toe. Deze verschuiving vergt wel dat het management zich bewust wordt van het belang van de regie- en handelsfunctie.
Original languageEnglish
Place of PublicationAmsterdam
PublisherFaculty of Economics and Business Administration, Vrije Universiteit Amsterdam
Publication statusPublished - 2005

Publication series

NameResearch Memorandum
No.2005-5

Cite this

den Butter, F. A. G., & van Megchelen, O. K. (2005). Uitbesteden en innovatie in de bouw: Het toenemend belang van de regie- en handelsfunctie. (Research Memorandum; No. 2005-5). Amsterdam: Faculty of Economics and Business Administration, Vrije Universiteit Amsterdam.
den Butter, F.A.G. ; van Megchelen, O.K. / Uitbesteden en innovatie in de bouw: Het toenemend belang van de regie- en handelsfunctie. Amsterdam : Faculty of Economics and Business Administration, Vrije Universiteit Amsterdam, 2005. (Research Memorandum; 2005-5).
@techreport{6d94d3f035614634a94a81e2e07de532,
title = "Uitbesteden en innovatie in de bouw: Het toenemend belang van de regie- en handelsfunctie",
abstract = "De verplaatsing en outsorcing van productie vormt een actueel thema in het huidige beleidsdebat (zie b.v. Gorter, Tang en Toet, 2005). In feite is er niets nieuws onder de zon, maar is dit gewoonweg het gevolg van de voortgaande internationale specialisatie die bijdraagt tot een toename van de (arbeids)productiviteit en dus tot de economische groei. Dit artikel laat zien dat ook binnenlands, in de bouw, het gebruik is om steeds meer werk via onderaannemers uit te besteden. Zo daalde het eigen werk in de omzet van b and u bedrijven in 10 jaar tijd met ongeveer 16{\%}, en in de gww met 20{\%}. Het kaderpersoneel in de bouw, dat voor een belangrijk deel bij de regievoering en uitbesteding betrokken is, nam in de periode 1990-2001 met 80{\%} toe. Deze verschuiving vergt wel dat het management zich bewust wordt van het belang van de regie- en handelsfunctie.",
author = "{den Butter}, F.A.G. and {van Megchelen}, O.K.",
year = "2005",
language = "English",
series = "Research Memorandum",
publisher = "Faculty of Economics and Business Administration, Vrije Universiteit Amsterdam",
number = "2005-5",
type = "WorkingPaper",
institution = "Faculty of Economics and Business Administration, Vrije Universiteit Amsterdam",

}

den Butter, FAG & van Megchelen, OK 2005 'Uitbesteden en innovatie in de bouw: Het toenemend belang van de regie- en handelsfunctie' Research Memorandum, no. 2005-5, Faculty of Economics and Business Administration, Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam.

Uitbesteden en innovatie in de bouw: Het toenemend belang van de regie- en handelsfunctie. / den Butter, F.A.G.; van Megchelen, O.K.

Amsterdam : Faculty of Economics and Business Administration, Vrije Universiteit Amsterdam, 2005. (Research Memorandum; No. 2005-5).

Research output: Working paperProfessional

TY - UNPB

T1 - Uitbesteden en innovatie in de bouw: Het toenemend belang van de regie- en handelsfunctie

AU - den Butter, F.A.G.

AU - van Megchelen, O.K.

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - De verplaatsing en outsorcing van productie vormt een actueel thema in het huidige beleidsdebat (zie b.v. Gorter, Tang en Toet, 2005). In feite is er niets nieuws onder de zon, maar is dit gewoonweg het gevolg van de voortgaande internationale specialisatie die bijdraagt tot een toename van de (arbeids)productiviteit en dus tot de economische groei. Dit artikel laat zien dat ook binnenlands, in de bouw, het gebruik is om steeds meer werk via onderaannemers uit te besteden. Zo daalde het eigen werk in de omzet van b and u bedrijven in 10 jaar tijd met ongeveer 16%, en in de gww met 20%. Het kaderpersoneel in de bouw, dat voor een belangrijk deel bij de regievoering en uitbesteding betrokken is, nam in de periode 1990-2001 met 80% toe. Deze verschuiving vergt wel dat het management zich bewust wordt van het belang van de regie- en handelsfunctie.

AB - De verplaatsing en outsorcing van productie vormt een actueel thema in het huidige beleidsdebat (zie b.v. Gorter, Tang en Toet, 2005). In feite is er niets nieuws onder de zon, maar is dit gewoonweg het gevolg van de voortgaande internationale specialisatie die bijdraagt tot een toename van de (arbeids)productiviteit en dus tot de economische groei. Dit artikel laat zien dat ook binnenlands, in de bouw, het gebruik is om steeds meer werk via onderaannemers uit te besteden. Zo daalde het eigen werk in de omzet van b and u bedrijven in 10 jaar tijd met ongeveer 16%, en in de gww met 20%. Het kaderpersoneel in de bouw, dat voor een belangrijk deel bij de regievoering en uitbesteding betrokken is, nam in de periode 1990-2001 met 80% toe. Deze verschuiving vergt wel dat het management zich bewust wordt van het belang van de regie- en handelsfunctie.

M3 - Working paper

T3 - Research Memorandum

BT - Uitbesteden en innovatie in de bouw: Het toenemend belang van de regie- en handelsfunctie

PB - Faculty of Economics and Business Administration, Vrije Universiteit Amsterdam

CY - Amsterdam

ER -

den Butter FAG, van Megchelen OK. Uitbesteden en innovatie in de bouw: Het toenemend belang van de regie- en handelsfunctie. Amsterdam: Faculty of Economics and Business Administration, Vrije Universiteit Amsterdam. 2005. (Research Memorandum; 2005-5).