Veerkrachtig Bestuur: voorbij neoliberale drift en populistische kramp

Translated title of the contribution: Relient Governance: Byound Neoliberal Drift and Populist Cramp

Research output: Book / ReportBookAcademic

Abstract

Het actuele denken over de natiestaat wordt beheerst door een tweetal armoedige beelden. Dominant is het beeld van de natiestaat als economische onderneming. Het gaat hier om een neoliberale drift die de gemeenschap hoofdzakelijk beziet als een bedrijfshuishouding: de BV Nederland. Dit heeft inmiddels een tegenreactie uitgelokt in de vorm van virulent populisme. Angst voor het vreemde en een diep verlangen naar een afgegrendelde, ‘authentieke gemeenschap’ typeren de populistische kramp.

Dit boek analyseert hoe we in deze heilloze spagaat van drift en kramp terecht zijn gekomen, om vervolgens op zoek te gaan naar een meer inspirerend toekomstbeeld. Hierin staat het begrip maatschappelijke veerkracht centraal. De studie laat zien dat er nieuwe gemeenschappen in de maak zijn, die zich oriënteren op een maatschappelijke orde voorbij de natiestaat. Verzet tegen neoliberalisme, toewijding aan het maatschappelijk experiment en inspiratie vanuit neosociale verbeeldingskracht zijn daarbij leidende noties.
Translated title of the contributionRelient Governance: Byound Neoliberal Drift and Populist Cramp
Original languageDutch
Place of PublicationDen Haag
PublisherBoom bestuurskunde
Number of pages261
ISBN (Electronic)9789462748156
ISBN (Print)9789462368224
Publication statusPublished - 2018

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Relient Governance: Byound Neoliberal Drift and Populist Cramp'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this