Vermogensfondsen in Nederland. Uit de schaduw in het licht

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterProfessional

Abstract

Deze bijdrage gaat over vermogensfondsen, een van oudsher op de achtergrond
opererend segment van de filantropische sector. Centraal staat het samenspel tussen
overheid en vermogensfondsen in het publieke domein. In de vs vindt een
levendige discussie plaats over de invloed van een nieuwe generatie puissant rijke
filantropen zoals Bill Gates en Mark Zuckerberg. Substitutie van de overheid door
filantropie, willekeur en onevenredig veel macht van fondsen worden als mogelijke
‘gevaren’ genoemd. In deze bijdrage wordt duidelijk dat we dergelijke risico’s
kunnen relativeren. Nederland is Amerika niet en de omvang van vermogensfondsen op macroniveau, afgezet tegen overheidsbijdragen, is gering. Vermogensfondsen willen geen substituut zijn van de overheid en zien zich eerder als belangrijke spelers op een eigen terrein naast het reguliere overheidsbeleid. Juist de vrijheid van kapitaal en de autonome beslissingsmacht maken vermogensfondsen bij uitstek geschikt om ruimte te bieden aan allerlei initiatieven die in deze bijdrage de revue passeren en bijdragen aan een pluriforme samenleving. Bovendien kunnen zij een belangrijke motor van innovatie zijn door risicodragende initiatieven te ontplooien. Deze bijdrage eindigt met de vraag op welke wijze vermogensfondsen en overheden elkaar kunnen versterken. Het belangrijkste advies aan fondsen en overheden is dat zij elkaar beter leren kennen, elkaar ontmoeten en uiteindelijk – indien wenselijk – elkaar versterken.
Original languageDutch
Title of host publicationFilantropie op de grens van overheid en markt
EditorsPeter de Goede, Erik Schrijvers, Marianne de Visser
Place of PublicationDen Haag
PublisherWetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid
Chapter3
Pages103-133
Number of pages30
ISBN (Electronic)9789490186661 (pdf)
ISBN (Print)9789490186678
Publication statusPublished - 31 Oct 2018

Publication series

NameVerkenningen
PublisherWRR
Volume40

Keywords

  • filantropie
  • vermogensfondsen

Cite this

Gouwenberg, B. M. (2018). Vermogensfondsen in Nederland. Uit de schaduw in het licht. In P. de Goede, E. Schrijvers, & M. de Visser (Eds.), Filantropie op de grens van overheid en markt (pp. 103-133). (Verkenningen; Vol. 40). Den Haag: Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
Gouwenberg, B.M. / Vermogensfondsen in Nederland. Uit de schaduw in het licht. Filantropie op de grens van overheid en markt. editor / Peter de Goede ; Erik Schrijvers ; Marianne de Visser. Den Haag : Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, 2018. pp. 103-133 (Verkenningen).
@inbook{46ac77bd969d49aa81db699c00e1c9a6,
title = "Vermogensfondsen in Nederland. Uit de schaduw in het licht",
abstract = "Deze bijdrage gaat over vermogensfondsen, een van oudsher op de achtergrondopererend segment van de filantropische sector. Centraal staat het samenspel tussenoverheid en vermogensfondsen in het publieke domein. In de vs vindt eenlevendige discussie plaats over de invloed van een nieuwe generatie puissant rijkefilantropen zoals Bill Gates en Mark Zuckerberg. Substitutie van de overheid doorfilantropie, willekeur en onevenredig veel macht van fondsen worden als mogelijke‘gevaren’ genoemd. In deze bijdrage wordt duidelijk dat we dergelijke risico’skunnen relativeren. Nederland is Amerika niet en de omvang van vermogensfondsen op macroniveau, afgezet tegen overheidsbijdragen, is gering. Vermogensfondsen willen geen substituut zijn van de overheid en zien zich eerder als belangrijke spelers op een eigen terrein naast het reguliere overheidsbeleid. Juist de vrijheid van kapitaal en de autonome beslissingsmacht maken vermogensfondsen bij uitstek geschikt om ruimte te bieden aan allerlei initiatieven die in deze bijdrage de revue passeren en bijdragen aan een pluriforme samenleving. Bovendien kunnen zij een belangrijke motor van innovatie zijn door risicodragende initiatieven te ontplooien. Deze bijdrage eindigt met de vraag op welke wijze vermogensfondsen en overheden elkaar kunnen versterken. Het belangrijkste advies aan fondsen en overheden is dat zij elkaar beter leren kennen, elkaar ontmoeten en uiteindelijk – indien wenselijk – elkaar versterken.",
keywords = "filantropie, vermogensfondsen",
author = "B.M. Gouwenberg",
year = "2018",
month = "10",
day = "31",
language = "Dutch",
isbn = "9789490186678",
series = "Verkenningen",
publisher = "Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid",
pages = "103--133",
editor = "{de Goede}, Peter and Erik Schrijvers and {de Visser}, Marianne",
booktitle = "Filantropie op de grens van overheid en markt",

}

Gouwenberg, BM 2018, Vermogensfondsen in Nederland. Uit de schaduw in het licht. in P de Goede, E Schrijvers & M de Visser (eds), Filantropie op de grens van overheid en markt. Verkenningen, vol. 40, Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, Den Haag, pp. 103-133.

Vermogensfondsen in Nederland. Uit de schaduw in het licht. / Gouwenberg, B.M.

Filantropie op de grens van overheid en markt. ed. / Peter de Goede; Erik Schrijvers; Marianne de Visser. Den Haag : Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, 2018. p. 103-133 (Verkenningen; Vol. 40).

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterProfessional

TY - CHAP

T1 - Vermogensfondsen in Nederland. Uit de schaduw in het licht

AU - Gouwenberg, B.M.

PY - 2018/10/31

Y1 - 2018/10/31

N2 - Deze bijdrage gaat over vermogensfondsen, een van oudsher op de achtergrondopererend segment van de filantropische sector. Centraal staat het samenspel tussenoverheid en vermogensfondsen in het publieke domein. In de vs vindt eenlevendige discussie plaats over de invloed van een nieuwe generatie puissant rijkefilantropen zoals Bill Gates en Mark Zuckerberg. Substitutie van de overheid doorfilantropie, willekeur en onevenredig veel macht van fondsen worden als mogelijke‘gevaren’ genoemd. In deze bijdrage wordt duidelijk dat we dergelijke risico’skunnen relativeren. Nederland is Amerika niet en de omvang van vermogensfondsen op macroniveau, afgezet tegen overheidsbijdragen, is gering. Vermogensfondsen willen geen substituut zijn van de overheid en zien zich eerder als belangrijke spelers op een eigen terrein naast het reguliere overheidsbeleid. Juist de vrijheid van kapitaal en de autonome beslissingsmacht maken vermogensfondsen bij uitstek geschikt om ruimte te bieden aan allerlei initiatieven die in deze bijdrage de revue passeren en bijdragen aan een pluriforme samenleving. Bovendien kunnen zij een belangrijke motor van innovatie zijn door risicodragende initiatieven te ontplooien. Deze bijdrage eindigt met de vraag op welke wijze vermogensfondsen en overheden elkaar kunnen versterken. Het belangrijkste advies aan fondsen en overheden is dat zij elkaar beter leren kennen, elkaar ontmoeten en uiteindelijk – indien wenselijk – elkaar versterken.

AB - Deze bijdrage gaat over vermogensfondsen, een van oudsher op de achtergrondopererend segment van de filantropische sector. Centraal staat het samenspel tussenoverheid en vermogensfondsen in het publieke domein. In de vs vindt eenlevendige discussie plaats over de invloed van een nieuwe generatie puissant rijkefilantropen zoals Bill Gates en Mark Zuckerberg. Substitutie van de overheid doorfilantropie, willekeur en onevenredig veel macht van fondsen worden als mogelijke‘gevaren’ genoemd. In deze bijdrage wordt duidelijk dat we dergelijke risico’skunnen relativeren. Nederland is Amerika niet en de omvang van vermogensfondsen op macroniveau, afgezet tegen overheidsbijdragen, is gering. Vermogensfondsen willen geen substituut zijn van de overheid en zien zich eerder als belangrijke spelers op een eigen terrein naast het reguliere overheidsbeleid. Juist de vrijheid van kapitaal en de autonome beslissingsmacht maken vermogensfondsen bij uitstek geschikt om ruimte te bieden aan allerlei initiatieven die in deze bijdrage de revue passeren en bijdragen aan een pluriforme samenleving. Bovendien kunnen zij een belangrijke motor van innovatie zijn door risicodragende initiatieven te ontplooien. Deze bijdrage eindigt met de vraag op welke wijze vermogensfondsen en overheden elkaar kunnen versterken. Het belangrijkste advies aan fondsen en overheden is dat zij elkaar beter leren kennen, elkaar ontmoeten en uiteindelijk – indien wenselijk – elkaar versterken.

KW - filantropie

KW - vermogensfondsen

UR - https://www.wrr.nl/publicaties/verkenningen/2018/10/31/verkenning-filantropie-op-de-grens-van-overheid-en-markt

UR - https://www.wrr.nl/binaries/wrr/documenten/verkenningen/2018/10/31/verkenning-filantropie-op-de-grens-van-overheid-en-markt/verkenning-40-filantropie-op-de-grens-van-overheid-en-markt-tweede-druk.pdf

M3 - Chapter

SN - 9789490186678

T3 - Verkenningen

SP - 103

EP - 133

BT - Filantropie op de grens van overheid en markt

A2 - de Goede, Peter

A2 - Schrijvers, Erik

A2 - de Visser, Marianne

PB - Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

CY - Den Haag

ER -

Gouwenberg BM. Vermogensfondsen in Nederland. Uit de schaduw in het licht. In de Goede P, Schrijvers E, de Visser M, editors, Filantropie op de grens van overheid en markt. Den Haag: Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. 2018. p. 103-133. (Verkenningen).