Waarden, segmenten en politieke partijen. Stabiliteit en verandering in de jaren nul

H. van Herk, P.J.F. Groenen, J. van Rosmalen

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterAcademic

Abstract

In de European Social Survey zijn in alle rondes van 2002 tot en met 2008 de culturele waarden van Schwartz gemeten.Waarden kunnen beschouwd worden als redelijk stabiele kenmerken van mensen. Op basis van waarden kunnen mensen in segmenten ingedeeld worden die hun voorkeuren voor deze waarden weergeven. De mate waarin de waarden als belangrijk of onbelangrijk worden beschouwd, verschilt per segment. Bijvoorbeeld, personen in het ene segment kunnen relatief veel belang hechten aan veiligheid, terwijl in een ander segment vooral waarde gehecht wordt aan het zelf keuzes kunnen maken. Deze waarden van Schwartz blijken gerelateerd aan attitudes en gedragingen van mensen, en ook aan stemgedrag.
In Nederland hebben wij over de jaren 2002 tot en met 2008 zeven segmenten van
respondenten gevonden. Hiervoor hebben we gebruikgemaakt van het LC-BML-model
(latent class bilinear multinomial logit model), dat corrigeert voor verschillen in
antwoordschaalgebruik). Deze zeven waardensegmenten blijken stabiel in de tijd.
Wat wel verandert is de politieke voorkeur van bepaalde segmenten.
De resultaten geven inzicht in het verband tussen stemgedrag en waardenprioriteiten
van de segmenten. Zo blijkt dat personen in het segment dat traditionele waarden
belangrijk vindt, vaker SGP of CU stemmen, terwijl personen in het waardensegment
dat creativiteit en onafhankelijkheid belangrijk vindt, vaker GroenLinks stemmen.
Niet-stemmers zijn niet gelijkelijk verspreid over alle segmenten, maar behoren vooral
tot bepaalde segmenten. Een aantal waardensegmenten laat verschuivingen in politieke
voorkeur zien over de tijd, maar andere segmenten blijken stabiel. Verder zijn de
teloorgang van partijen (bijv. LPF) en de opkomst van nieuwe politieke partijen (bijv.
PVV) duidelijk te linken aan een van de segmenten.
De segmentering en de bijbehorende politieke voorkeur laten zien dat het Nederlandse
politieke landschap gekenmerkt wordt door meer dan de traditionele linksrechtsindeling.
Als de waarden van kiezers raken aan wat een partij voorstaat, zullen
mensen zich daartoe aangetrokken voelen. Congruentie tussen segment en partij
leidt tot trouwe kiezers. Dit laatste is vooral waar te nemen bij partijen zoals Groen-
Links, VVD, CU en SGP.
Original languageDutch
Title of host publicationNederland in de jaren nul
EditorsK. Aarts, M. Wittenberg
Place of PublicationAmsterdam
PublisherDANS/Pallas Publications-Amsterdam University Press
Pages19-37
ISBN (Print)9789085550532
Publication statusPublished - 2012

Cite this

van Herk, H., Groenen, P. J. F., & van Rosmalen, J. (2012). Waarden, segmenten en politieke partijen. Stabiliteit en verandering in de jaren nul. In K. Aarts, & M. Wittenberg (Eds.), Nederland in de jaren nul (pp. 19-37). Amsterdam: DANS/Pallas Publications-Amsterdam University Press.
van Herk, H. ; Groenen, P.J.F. ; van Rosmalen, J. / Waarden, segmenten en politieke partijen. Stabiliteit en verandering in de jaren nul. Nederland in de jaren nul. editor / K. Aarts ; M. Wittenberg. Amsterdam : DANS/Pallas Publications-Amsterdam University Press, 2012. pp. 19-37
@inbook{35be06387bad4d94856759f3322165c4,
title = "Waarden, segmenten en politieke partijen. Stabiliteit en verandering in de jaren nul",
abstract = "In de European Social Survey zijn in alle rondes van 2002 tot en met 2008 de culturele waarden van Schwartz gemeten.Waarden kunnen beschouwd worden als redelijk stabiele kenmerken van mensen. Op basis van waarden kunnen mensen in segmenten ingedeeld worden die hun voorkeuren voor deze waarden weergeven. De mate waarin de waarden als belangrijk of onbelangrijk worden beschouwd, verschilt per segment. Bijvoorbeeld, personen in het ene segment kunnen relatief veel belang hechten aan veiligheid, terwijl in een ander segment vooral waarde gehecht wordt aan het zelf keuzes kunnen maken. Deze waarden van Schwartz blijken gerelateerd aan attitudes en gedragingen van mensen, en ook aan stemgedrag.In Nederland hebben wij over de jaren 2002 tot en met 2008 zeven segmenten vanrespondenten gevonden. Hiervoor hebben we gebruikgemaakt van het LC-BML-model(latent class bilinear multinomial logit model), dat corrigeert voor verschillen inantwoordschaalgebruik). Deze zeven waardensegmenten blijken stabiel in de tijd.Wat wel verandert is de politieke voorkeur van bepaalde segmenten.De resultaten geven inzicht in het verband tussen stemgedrag en waardenprioriteitenvan de segmenten. Zo blijkt dat personen in het segment dat traditionele waardenbelangrijk vindt, vaker SGP of CU stemmen, terwijl personen in het waardensegmentdat creativiteit en onafhankelijkheid belangrijk vindt, vaker GroenLinks stemmen.Niet-stemmers zijn niet gelijkelijk verspreid over alle segmenten, maar behoren vooraltot bepaalde segmenten. Een aantal waardensegmenten laat verschuivingen in politiekevoorkeur zien over de tijd, maar andere segmenten blijken stabiel. Verder zijn deteloorgang van partijen (bijv. LPF) en de opkomst van nieuwe politieke partijen (bijv.PVV) duidelijk te linken aan een van de segmenten.De segmentering en de bijbehorende politieke voorkeur laten zien dat het Nederlandsepolitieke landschap gekenmerkt wordt door meer dan de traditionele linksrechtsindeling.Als de waarden van kiezers raken aan wat een partij voorstaat, zullenmensen zich daartoe aangetrokken voelen. Congruentie tussen segment en partijleidt tot trouwe kiezers. Dit laatste is vooral waar te nemen bij partijen zoals Groen-Links, VVD, CU en SGP.",
author = "{van Herk}, H. and P.J.F. Groenen and {van Rosmalen}, J.",
year = "2012",
language = "Dutch",
isbn = "9789085550532",
pages = "19--37",
editor = "K. Aarts and M. Wittenberg",
booktitle = "Nederland in de jaren nul",
publisher = "DANS/Pallas Publications-Amsterdam University Press",

}

van Herk, H, Groenen, PJF & van Rosmalen, J 2012, Waarden, segmenten en politieke partijen. Stabiliteit en verandering in de jaren nul. in K Aarts & M Wittenberg (eds), Nederland in de jaren nul. DANS/Pallas Publications-Amsterdam University Press, Amsterdam, pp. 19-37.

Waarden, segmenten en politieke partijen. Stabiliteit en verandering in de jaren nul. / van Herk, H.; Groenen, P.J.F.; van Rosmalen, J.

Nederland in de jaren nul. ed. / K. Aarts; M. Wittenberg. Amsterdam : DANS/Pallas Publications-Amsterdam University Press, 2012. p. 19-37.

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterAcademic

TY - CHAP

T1 - Waarden, segmenten en politieke partijen. Stabiliteit en verandering in de jaren nul

AU - van Herk, H.

AU - Groenen, P.J.F.

AU - van Rosmalen, J.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - In de European Social Survey zijn in alle rondes van 2002 tot en met 2008 de culturele waarden van Schwartz gemeten.Waarden kunnen beschouwd worden als redelijk stabiele kenmerken van mensen. Op basis van waarden kunnen mensen in segmenten ingedeeld worden die hun voorkeuren voor deze waarden weergeven. De mate waarin de waarden als belangrijk of onbelangrijk worden beschouwd, verschilt per segment. Bijvoorbeeld, personen in het ene segment kunnen relatief veel belang hechten aan veiligheid, terwijl in een ander segment vooral waarde gehecht wordt aan het zelf keuzes kunnen maken. Deze waarden van Schwartz blijken gerelateerd aan attitudes en gedragingen van mensen, en ook aan stemgedrag.In Nederland hebben wij over de jaren 2002 tot en met 2008 zeven segmenten vanrespondenten gevonden. Hiervoor hebben we gebruikgemaakt van het LC-BML-model(latent class bilinear multinomial logit model), dat corrigeert voor verschillen inantwoordschaalgebruik). Deze zeven waardensegmenten blijken stabiel in de tijd.Wat wel verandert is de politieke voorkeur van bepaalde segmenten.De resultaten geven inzicht in het verband tussen stemgedrag en waardenprioriteitenvan de segmenten. Zo blijkt dat personen in het segment dat traditionele waardenbelangrijk vindt, vaker SGP of CU stemmen, terwijl personen in het waardensegmentdat creativiteit en onafhankelijkheid belangrijk vindt, vaker GroenLinks stemmen.Niet-stemmers zijn niet gelijkelijk verspreid over alle segmenten, maar behoren vooraltot bepaalde segmenten. Een aantal waardensegmenten laat verschuivingen in politiekevoorkeur zien over de tijd, maar andere segmenten blijken stabiel. Verder zijn deteloorgang van partijen (bijv. LPF) en de opkomst van nieuwe politieke partijen (bijv.PVV) duidelijk te linken aan een van de segmenten.De segmentering en de bijbehorende politieke voorkeur laten zien dat het Nederlandsepolitieke landschap gekenmerkt wordt door meer dan de traditionele linksrechtsindeling.Als de waarden van kiezers raken aan wat een partij voorstaat, zullenmensen zich daartoe aangetrokken voelen. Congruentie tussen segment en partijleidt tot trouwe kiezers. Dit laatste is vooral waar te nemen bij partijen zoals Groen-Links, VVD, CU en SGP.

AB - In de European Social Survey zijn in alle rondes van 2002 tot en met 2008 de culturele waarden van Schwartz gemeten.Waarden kunnen beschouwd worden als redelijk stabiele kenmerken van mensen. Op basis van waarden kunnen mensen in segmenten ingedeeld worden die hun voorkeuren voor deze waarden weergeven. De mate waarin de waarden als belangrijk of onbelangrijk worden beschouwd, verschilt per segment. Bijvoorbeeld, personen in het ene segment kunnen relatief veel belang hechten aan veiligheid, terwijl in een ander segment vooral waarde gehecht wordt aan het zelf keuzes kunnen maken. Deze waarden van Schwartz blijken gerelateerd aan attitudes en gedragingen van mensen, en ook aan stemgedrag.In Nederland hebben wij over de jaren 2002 tot en met 2008 zeven segmenten vanrespondenten gevonden. Hiervoor hebben we gebruikgemaakt van het LC-BML-model(latent class bilinear multinomial logit model), dat corrigeert voor verschillen inantwoordschaalgebruik). Deze zeven waardensegmenten blijken stabiel in de tijd.Wat wel verandert is de politieke voorkeur van bepaalde segmenten.De resultaten geven inzicht in het verband tussen stemgedrag en waardenprioriteitenvan de segmenten. Zo blijkt dat personen in het segment dat traditionele waardenbelangrijk vindt, vaker SGP of CU stemmen, terwijl personen in het waardensegmentdat creativiteit en onafhankelijkheid belangrijk vindt, vaker GroenLinks stemmen.Niet-stemmers zijn niet gelijkelijk verspreid over alle segmenten, maar behoren vooraltot bepaalde segmenten. Een aantal waardensegmenten laat verschuivingen in politiekevoorkeur zien over de tijd, maar andere segmenten blijken stabiel. Verder zijn deteloorgang van partijen (bijv. LPF) en de opkomst van nieuwe politieke partijen (bijv.PVV) duidelijk te linken aan een van de segmenten.De segmentering en de bijbehorende politieke voorkeur laten zien dat het Nederlandsepolitieke landschap gekenmerkt wordt door meer dan de traditionele linksrechtsindeling.Als de waarden van kiezers raken aan wat een partij voorstaat, zullenmensen zich daartoe aangetrokken voelen. Congruentie tussen segment en partijleidt tot trouwe kiezers. Dit laatste is vooral waar te nemen bij partijen zoals Groen-Links, VVD, CU en SGP.

M3 - Chapter

SN - 9789085550532

SP - 19

EP - 37

BT - Nederland in de jaren nul

A2 - Aarts, K.

A2 - Wittenberg, M.

PB - DANS/Pallas Publications-Amsterdam University Press

CY - Amsterdam

ER -

van Herk H, Groenen PJF, van Rosmalen J. Waarden, segmenten en politieke partijen. Stabiliteit en verandering in de jaren nul. In Aarts K, Wittenberg M, editors, Nederland in de jaren nul. Amsterdam: DANS/Pallas Publications-Amsterdam University Press. 2012. p. 19-37