Wat zoekt deejay Ruud de Wild in Auschwitz?

R. van der Laarse, Erik Betten

Research output: Contribution to JournalArticlePopular

Abstract

Leeuwarden | Deejay Ruud de Wild van Radio 538 zendt op 3 mei zijn programma live uit vanuit Auschwitz. Een spontaan idee dat hij onlangs in de uitzending kreeg. Waarom doet hij zoiets? Waarom gaan er überhaupt mensen op reis naar een concentratiekamp?
Deze en andere lastige vragen stelde VU-hoogleraar Erfgoed van de Oorlog Rob van der Laarse gisteravond aan het publiek in Tresoar, dat daar was voor de tweede lezing van Studium Generale Fryslân. Van der Laarse stelde dat het initiatief van De Wild goed past in de manier waarop onze tijd omgaat met de Tweede Wereldoorlog. ,,Herdenken is niet meer hip. Er vindt een nieuwe emotionalisering van de oorlog plaats, waarbij het bezoek aan plekken van verschrikking hoort. In de woorden van De Wild: hij wil het echt houden. Maar het is een geënsceneerde echtheid, door holle woorden en ervaringen als historische sensatie verpakt.”
Original languageDutch
Number of pages2
JournalFriesch Dagblad
Volume2012
Issue number16 februari 2012
Publication statusPublished - 16 Feb 2012

Bibliographical note

Verslag door Erik Betten van Rob van der Laarse's Studium Generale-lezing in Tresoar (Leeuwarden) van 15 februari 2012

Cite this

van der Laarse, R. ; Betten, Erik. / Wat zoekt deejay Ruud de Wild in Auschwitz?. In: Friesch Dagblad. 2012 ; Vol. 2012, No. 16 februari 2012.
@article{ba1c7f010f0f452f968bedbdaef342f2,
title = "Wat zoekt deejay Ruud de Wild in Auschwitz?",
abstract = "Leeuwarden | Deejay Ruud de Wild van Radio 538 zendt op 3 mei zijn programma live uit vanuit Auschwitz. Een spontaan idee dat hij onlangs in de uitzending kreeg. Waarom doet hij zoiets? Waarom gaan er {\"u}berhaupt mensen op reis naar een concentratiekamp? Deze en andere lastige vragen stelde VU-hoogleraar Erfgoed van de Oorlog Rob van der Laarse gisteravond aan het publiek in Tresoar, dat daar was voor de tweede lezing van Studium Generale Frysl{\^a}n. Van der Laarse stelde dat het initiatief van De Wild goed past in de manier waarop onze tijd omgaat met de Tweede Wereldoorlog. ,,Herdenken is niet meer hip. Er vindt een nieuwe emotionalisering van de oorlog plaats, waarbij het bezoek aan plekken van verschrikking hoort. In de woorden van De Wild: hij wil het echt houden. Maar het is een ge{\"e}nsceneerde echtheid, door holle woorden en ervaringen als historische sensatie verpakt.”",
author = "{van der Laarse}, R. and Erik Betten",
note = "Verslag door Erik Betten van Rob van der Laarse's Studium Generale-lezing in Tresoar (Leeuwarden) van 15 februari 2012",
year = "2012",
month = "2",
day = "16",
language = "Dutch",
volume = "2012",
journal = "Friesch Dagblad",
issn = "1574-082X",
publisher = "Friesch Dagblad bv",
number = "16 februari 2012",

}

van der Laarse, R & Betten, E 2012, 'Wat zoekt deejay Ruud de Wild in Auschwitz?' Friesch Dagblad, vol. 2012, no. 16 februari 2012.

Wat zoekt deejay Ruud de Wild in Auschwitz? / van der Laarse, R.; Betten, Erik.

In: Friesch Dagblad, Vol. 2012, No. 16 februari 2012, 16.02.2012.

Research output: Contribution to JournalArticlePopular

TY - JOUR

T1 - Wat zoekt deejay Ruud de Wild in Auschwitz?

AU - van der Laarse, R.

AU - Betten, Erik

N1 - Verslag door Erik Betten van Rob van der Laarse's Studium Generale-lezing in Tresoar (Leeuwarden) van 15 februari 2012

PY - 2012/2/16

Y1 - 2012/2/16

N2 - Leeuwarden | Deejay Ruud de Wild van Radio 538 zendt op 3 mei zijn programma live uit vanuit Auschwitz. Een spontaan idee dat hij onlangs in de uitzending kreeg. Waarom doet hij zoiets? Waarom gaan er überhaupt mensen op reis naar een concentratiekamp? Deze en andere lastige vragen stelde VU-hoogleraar Erfgoed van de Oorlog Rob van der Laarse gisteravond aan het publiek in Tresoar, dat daar was voor de tweede lezing van Studium Generale Fryslân. Van der Laarse stelde dat het initiatief van De Wild goed past in de manier waarop onze tijd omgaat met de Tweede Wereldoorlog. ,,Herdenken is niet meer hip. Er vindt een nieuwe emotionalisering van de oorlog plaats, waarbij het bezoek aan plekken van verschrikking hoort. In de woorden van De Wild: hij wil het echt houden. Maar het is een geënsceneerde echtheid, door holle woorden en ervaringen als historische sensatie verpakt.”

AB - Leeuwarden | Deejay Ruud de Wild van Radio 538 zendt op 3 mei zijn programma live uit vanuit Auschwitz. Een spontaan idee dat hij onlangs in de uitzending kreeg. Waarom doet hij zoiets? Waarom gaan er überhaupt mensen op reis naar een concentratiekamp? Deze en andere lastige vragen stelde VU-hoogleraar Erfgoed van de Oorlog Rob van der Laarse gisteravond aan het publiek in Tresoar, dat daar was voor de tweede lezing van Studium Generale Fryslân. Van der Laarse stelde dat het initiatief van De Wild goed past in de manier waarop onze tijd omgaat met de Tweede Wereldoorlog. ,,Herdenken is niet meer hip. Er vindt een nieuwe emotionalisering van de oorlog plaats, waarbij het bezoek aan plekken van verschrikking hoort. In de woorden van De Wild: hij wil het echt houden. Maar het is een geënsceneerde echtheid, door holle woorden en ervaringen als historische sensatie verpakt.”

M3 - Article

VL - 2012

JO - Friesch Dagblad

JF - Friesch Dagblad

SN - 1574-082X

IS - 16 februari 2012

ER -

van der Laarse R, Betten E. Wat zoekt deejay Ruud de Wild in Auschwitz? Friesch Dagblad. 2012 Feb 16;2012(16 februari 2012).